Meistä


Meistä

Valokuvataiteella on dokumentaarisuutensa vuoksi aivan erityinen mahdollisuus olla kantaaottavan taiteen kärjessä. Taidekontekstissa valokuvan subjektiivisuus, esteettisyys ja emotionaalisuus korostuvat ja kuva vaikuttaa katsojaan monin tavoin. Valokuvataiteen ja kuvajournalismin välinen rajapinta voi olla lähes näkymätön. Väliin mahtuu tuntematon harmaa alue sekä paljon uudenlaiseen katsomiseen haastavia teoksia. Tästä syystä on syntynyt Poliittisen valokuvan festivaali.

Poliittisen valokuvan festivaali on valokuvataiteen tutkimushanke. Festivaali ei ole yhteen viikonloppuun tai viikkoon tiivistetty tapahtuma, vaan aktiivinen ja avoin foorumi kantaaottavan valokuvan esittämiselle ja kuvista syntyvälle keskustelulle. Poliittisen valokuvan festivaali pohtii valokuvilla vaikuttamista ja pyrkii määrittelemään, mitä sana “poliittinen” valokuvan yhteydessä nykyään merkitsee ja mikä tekee valokuvasta poliittisen.

Poliittisen valokuvan festivaali tuo kuuluville niiden valokuvaajien äänen ja kokemukset, joiden tekemisessä aktiivinen osallistuminen on keskeistä. Festivaalin aikana pohditaan kuvaajien motiiveja ja kuullaan millaista työ käytännössä on. Festivaalin tarkoitus on myös toimia konkreettisena tukena valokuvaajille auttamalla kuvaajia kuvaushankkeiden ideoimisessa, teknisissä valmiuksissa sekä levityskanavien hankinnassa.

Poliittisen valokuvan festivaali kutsuu myös yleisön mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan kuvilla. Yleisölle avoin ohjelma sisältää mm. valokuvanäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja taiteilijatapaamisia.

FESTIVAALIT:
Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka / Post-Food
Poliittisen valokuvan festivaali 2016: Kotimaa Poliittisen valokuvan festivaali 2015: Kolmanteen polveen

Työryhmän yhteystiedot:

Anna-Kaisa Rastenberger, taiteellinenjohtaja, professori / Esittämiskäytännöt ja tilallisuus, Taideyliopisto, Helsinki: anna-kaisa.rastenberger (a) uniarts.fi
Sanni Seppo, taiteellinenjohtaja, valokuvataiteilija: sanni.seppo (a) pvf.fi
Tiina Rauhala, intendentti / Suomen valokuvataiteen museo: tiinara (a) fmp.fi
Ulla Kallakivi, tuottaja: ulla (a) pvf.fi
Laura Porola, tuottaja, museolehtori / Suomen valokuvataiteen museo: laura.porola (a) pvf.fi

Tapahtumaa tuottaa Poliittisen valokuvan festivaali ry. Festivaali tekee yhteistyötä monien eri tahojen kanssa temaattisista painotuksista riippuen. Poliittisen valokuvan festivaalin toimintaa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Koneen Säätiö, Patricia Seppälän säätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Madridin-instituutti, Suomen valokuvataiteen museo, Kuluttajaosuustoiminnan säätiö ja ProHelvetia.

 

  • Kotimaa -näyttelyn avajaiset Suomen valokuvataiteen museossa 19.2.2016. kuva: Suomen valokuvataiteen museo / Sofia Mänttäri