Meistä

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka / Post-Food

Ruoka ei ole vain yksinkertainen perustarvike, jolla nälkä tyydytetään. Tänä vuonna Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Lue lisää vuoden 2017 festivaalista.

 

Uutisarkisto: Poliittisen valokuvan festivaali mediassa.

Meistä
Valokuvataiteella on dokumentaarisuutensa vuoksi aivan erityinen mahdollisuus olla kantaaottavan taiteen kärjessä. Taidekontekstissa valokuvan subjektiivisuus, esteettisyys ja emotionaalisuus korostuvat ja kuva vaikuttaa katsojaan monin tavoin. Valokuvataiteen ja kuvajournalismin välinen rajapinta voi olla lähes näkymätön. Väliin mahtuu tuntematon harmaa alue sekä paljon uudenlaiseen katsomiseen haastavia teoksia. Tästä syystä on syntynyt Poliittisen valokuvan festivaali.

Poliittisen valokuvan festivaali on kolme vuotta kestävä valokuvataiteen tutkimushanke. Festivaali ei ole yhteen viikonloppuun tai viikkoon tiivistetty tapahtuma, vaan aktiivinen ja avoin foorumi kantaaottavan valokuvan esittämiselle ja kuvista syntyvälle keskustelulle. Hankkeen aikana pohditaan valokuvilla vaikuttamista ja pyritään määrittelemään, mitä sana “poliittinen” valokuvan yhteydessä nykyään merkitsee ja mikä tekee valokuvasta poliittisen.

Poliittisen valokuvan festivaali tuo kuuluville niiden valokuvaajien äänen ja kokemukset, joiden tekemisessä aktiivinen osallistuminen on keskeistä. Festivaalin aikana pohditaan kuvaajien motiiveja ja kuullaan millaista työ käytännössä on. Festivaalin tarkoitus on myös toimia konkreettisena tukena valokuvaajille auttamalla kuvaajia kuvaushankkeiden ideoimisessa, teknisissä valmiuksissa sekä levityskanavien hankinnassa.

Poliittisen valokuvan festivaali kutsuu myös yleisön mukaan keskustelemaan ja vaikuttamaan kuvilla. Yleisölle avoin ohjelma sisältää mm. valokuvanäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, työpajoja ja taiteilijatapaamisia.

Työryhmän yhteystiedot:

Anna-Kaisa Rastenberger, taiteellinenjohtaja, professori / Esittämiskäytännöt ja tilallisuus, Taideyliopisto, Helsinki: anna-kaisa.rastenberger (a) uniarts.fi
Sanni Seppo, taiteellinenjohtaja, valokuvataiteilija: sanni.seppo (a) pvf.fi
Tiina Rauhala, intendentti / Suomen valokuvataiteen museo: tiinara (a) fmp.fi
Ulla Kallakivi, tuottaja: ulla (a) pvf.fi
Laura Porola, tuottaja: laura.porola (a) pvf.fi
Lauri Alaviitala, lehdistöyhteydet: lauri.alaviitala (a) fmp.fi / +358 50 5268336

Tapahtumaa tuottaa Poliittisen valokuvan festivaali ry. Festivaali tekee yhteistyötä monien eri tahojen kanssa temaattisista painotuksista riippuen. Poliittisen valokuvan festivaalin toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto, Koneen Säätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen Madridin-instituutti, Suomen valokuvataiteen museo, Kuluttajaosuustoiminnan säätiö ja ProHelvetia.
logotPVF

  • PVF -työryhmä: Tiina Rauhala (takarivi vas.), Anna-Kaisa Rastenberger (takarivi kesk.), Ulla Kallakivi (takarivi oik.), Sanni Seppo (edessä vas.), Laura Porola (edessä oik.). kuva: Suomen valokuvataiteen museo / Virve Laustela