Ekofoto

Ovatko valokuvauksen ympäristöongelmat  triviaaleja?

Teksti: Paula Humberg

Lataa Paula Humbergin raportti valokuvausmateriaalien ympäristövaikutuksista:

EKOFOTO-raportti_Paula_Humberg_2015

Poliittisen valokuvan festivaali herättää Ekofoto-hankkeellaan keskustelua valokuvauksen ympäristöongelmista. Digikuvausta pidetään usein filmikuvausta ympäristöystävällisempänä pienemmän kemikaalikuorman takia, mutta ovatko valokuvauksen ympäristövaikutukset digiaikana oikeasti vähäisempiä vai vain aiempaa näkymättömämpiä? Kuvaajan ei tarvitse enää uittaa omia käsiään myrkyllisissä kemikaaleissa, mutta se ei tarkoita, etteikö joku muu jossain muualla kärsisi esimerkiksi valokuvavedosten pohjustuksessa yleisesti käytetyn alumiinin tuotannon haitoista. Lisäksi valokuvauksesta on tullut energiaintensiivisempää ja kuvauskalustoa sekä oheislaitteita päivitetään uudempiin kiihtyvällä tahdilla.

Suuremmat pikselimäärät mahdollistavat entistä kookkaampien vedosten tekemisen. Akryylilla päällystetyt suuret vedokset kiiltelevät gallerioissa samaan tyyliin kuin sisustuslehtien niukkalinjaiset design-kodit. Perinteinen puukehys on huomattavasti alumiinille pohjustamista ekologisempi vaihtoehto, mutta nykyvalokuvan kontekstissa puukehyksen ilme on yleensä auttamattoman vanhanaikainen. Valokuvien kokoon, pohjustamiseen ja kehystämiseen liittyvät tyyliseikat ovat vaikeita. Kuka tai mikä määrittää, millainen esitystapa nykyvalokuvalle sopii?

Valokuvaus, kuten lähes kaikki ihmisen toiminta, kuormittaa aina ympäristöä enemmän tai vähemmän. Pienetkin parannukset ovat kehitystä oikeaan suuntaan. Jos otan valokuvillani kantaa esimerkiksi merten mikromuoviongelmaan tai luonnon saastumiseen, muovin ja alumiinin käyttö pohjustuksessa voi olla epätarkoituksenmukaista.

Pyrkimystä ympäristöystävällisyyteen ei tarvitse nähdä luovuutta rajoittavana tekijänä, vaan se voi myös edistää valokuvataiteen uudistumista, vaihtoehtoisten esitystapojen etsimistä ja kokeilua.

Ekofoto-tietoa Facebookissa: www.facebook.com/groups/ekofotokeskustelu

Paula Humbergin laatima raportti pohjustusmateriaalien ympäristövaikutuksista: EKOFOTO-raportti_Paula_Humberg_2015