Oksana Yushko: Graduates – Valmistuneet

Oksana Yushko: Graduates – Valmistuneet

Teksti: Anna-Kaisa Rastenberger

Viktoriya Kotsoeva is one of the children who were held hostage 10 years ago in Beslan school #1 in North Ossetia. Vika studies management in St. Petersburg. She believes all people are good. Beslan, North Ossetia, August, 2013. Photo by Oksana Yushko.
Viktoriya Kotsoeva oli yksi lapsista, joka koki Beslanin koulukaappauksen 10 vuotta sitten.  Kuva: Oksana Yushko, 2013.

OKSANA YUSHKO on seurannut Beslanin kylän vuoden 2004 koulukaappauksesta selvinneiden lasten kasvua ensin vapaaehtoistyöntekijänä, sitten valokuvaajana. Valokuvasarjassa Graduates (Valmistuneet) kaappauksen kokeneet oppilaat saavat koulutyönsä päätökseen. Valokuvaaja näkee tehtäväkseen näyttää moniarvoisen todellisuuden myyttien takana.

” Monet journalistit tulevat tänne vain kyselemään terrori-iskusta. He tekevät reportaaseja siitä, että me yhä elämme täällä, ikään kuin sankareina hyökkäyksen jälkeen, ja jotenkin onnistumme löytämään myös onnea elämästä. He puhuvat aina siitä samasta asiasta. Mutta kuka tahansa kykenisi elämään. Elämä jatkuu, emmekä me voi muuttaa sitä mitä meille tapahtui. Päinvastoin: Nyt on entistäkin suurempi ilo katsoa miten me nauramme, pidämme hauskaa ja nautimme elämästä.”

Fariza, Beslan

Pienistä koululaisista, jotka vuonna 2004 aloittivat kouluvuotensa Venäjän Beslanissa on kymmenessä vuodessa kasvanut nuoria naisia ja miehiä. Syyskuun alussa 2004 lapset vanhempineen olivat saapuneet juhlimaan syyslukukauden alkua, kun koulukaappaajat ottivat panttivangeikseen yli 1100 koululaista, opettajaa ja vanhempaa. Terroristit vaativat Venäjää vapauttamaan vangittuja tšetšeenitaistelijoita ja vetämään joukkonsa pois sotivasta Tšetšeniasta. Kolme päivää kestänyt piina päättyi kaappaajien ja Venäjän erikoisjoukkojen taisteluun. Tragediassa kuoli 334 panttivankia, joista 186 oli lapsia. Vieläkään ei ole selvinnyt, miksi terroristit hyökkäsivät juuri Beslanin pikkukaupunkiin ja kouluun.

Valokuvaaja Oksana Yushko matkusti Beslaniin vapaaehtoistyöntekijänä vuosi terrori-iskun jälkeen. Siitä lähtien Yushko on palannut kaupunkiin vuosittain pitämään työpajoja ja valokuvaamaan aikakaus- ja sanomalehdille. Hän on seurannut terrori-iskusta selvinneiden lasten kasvamista ja viimein todistanut miten he valmistuvat koulusta, jättävät Beslanin ja ovat valmiita elämään omaa elämäänsä. Vuosikymmen tapahtuman jälkeen monilla on edelleen terveysongelmia ja posttraumaattisen syndrooman oireita. Siitä huolimatta he ovat varttuneet upeiksi nuoriksi naisiksi ja miehiksi, jotka odottavat innolla tulevaisuutta.

Vuosien myötä Yushko on ystävystynyt monien lasten ja opettajien kanssa. Valokuvaamisen muuttuminen journalistiseksi hankkeeksi on muuttanut valokuvaajan motiiveja ja suhdetta lapsiin kuvien kohteina. Tragedian aiheuttama tiedotusvälineiden läsnäolo ja journalistien toistamat kliseet ovat opettaneet lapset ottamaan traagisen roolin. Yushko on pyrkinyt muuttamaan asetelman suhtautumalla lapsiin ensisijaisesti ystävinään. Yushkon valokuvaama Fariza kertoo, että Beslanin koulukaappauksesta selviytyneet lapset ovat vuosien varrella tottuneet olemaan median huomion kohteena, mutta sankareita he haluaisivat olla oman itsensä, eivät tragedian takia.

Oksana Yushko, mitkä ovat tärkeimpiä asioita työskennellessäsi valokuvaajana?

”Valokuvaukseni on aina yhteydessä ihmisiin. Voimme vaikuttaa ihmisiin kuin perhosen siivenisku. Siinä tunnen myös valokuvan voiman. Kun esitän tapaamalleni ihmiselle kysymyksen, noin kolmen sekunnin ajan hän miettii vastaustaan ilman sosiaalisen tilanteen tuomaa naamiota. Se on hetki, jolloin voin vangita hänen sielunsa ja kertoa tarinan. Uskon, että valokuvani voivat saada ihmiset ajattelemaan. Se on iso asia.”

Pidätkö valokuvaajan työtäsi poliittisena?

”En pidä itseäni konfliktien kuvaajana, mutta työskentelen hankkeiden parissa, jotka heijastelevat maailman poliittista tilannetta. Ensimmäinen suuri yhteisprojekti, johon osallistuin, oli ‘Grozny: Nine Cities’. Se näytti kahden Tšetšenian sodan seuraukset ja alueen nykyisen tilanteen, jota määrittävät mm. ihmisoikeuksien loukkaukset ja radikaali islamisoituminen. Myös Krimin selkkaus ja viimeaikaiset tapahtumat Itä-Ukrainassa ovat rikkoneet yhteisöjä. Monet ystävät ja perheet ovat jakautuneet rajojen aiheuttamien mielipiteiden takia. Molempien puolien syytämä propaganda on muuttanut myytit todellisuudeksi ihmisten mielissä. Tavoitteeni on saada ihmiset kuuntelemaan toisiaan ja ajattelemaan, mitä voisimme tehdä rauhan puolesta.”

Mitä ajattelet Poliittisen valokuvan festivaalin vuoden 2016 teemasta ’kotimaa’?

”Kirjailija Leo Tolstoi kirjoitti esseessään Patriotism and Government (1901), kuinka sen sijaan, että ihmiset kokisivat olevansa vapaita ja järkensä ohjaamia, isänmaallinen tunne ajaa heidät kokemaan itsensä kansansa lapsiksi ja hallitustensa orjiksi. Tällöin ihminen syyllistyy tekoihin, jotka ovat hänen järkensä ja omatuntonsa vastaisia. Minulle kotimaan määrittely ei liity kansallisen identiteettiin tai maahan, vaan asioihin, joita se sisältää: koti, perhe, ystävät, ylläpitämämme traditiot, paikat, joihin haluamme mennä, kirjallisuus ja taide. Olen kotona, kun kuuntelen Rachmaninovin tai Bachin musiikkia tai luen Dostojevskiä tai Salingeria.”

Mikä on ollut Graduates -projektissa emotionaalisesti kaikkein vaikeinta?

”Kaikkein koskettavinta on Beslanin hautausmaalla, Enkelten kaupungissa. Hautausmaalla on aina äitejä. He ovat naisia mustissa vaatteissa puhdistamassa hautoja tai istumassa hiljaa, vaihtamassa vettä maljakoihin tai tuomassa vesipulloja, koska lasten ei piirityksen aikana annettu juoda. Osa heistä vain itkee.”

Mitä ajattelet kotimaa-teemasta suhteessa Valmistuneet-sarjaasi?

”Tragedian jälkeen Beslanin koulusta ja kaupungista tavallaan tuli ihmisten ”kotimaa”, koska siellä oli yhteisö, ystävät sekä apua ja tukea tarjoavat ihmiset. Tragedia sitoi mielikuvan tasolla ihmiset tiukasti Beslaniin. Tragedioilla kaikkialla maailmassa on erityiset seuraukset ihmisille, jotka ovat selvinneet niistä ja taistelevat kyetäkseen jatkamaan elämäänsä.”

***
Lisätietoja valokuvaajasta: www.youok.ru