Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka / Post-Food

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka / Post-Food

Ruoka ei ole vain yksinkertainen perustarvike, jolla nälkä tyydytetään. Tänä vuonna Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Ruoan tuotannon ja kulutuksen ilmastovaikutukset ovat maailmanlaajuisesti suunnilleen yhtä suuret kuin asumisen ja liikenteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin.

Ruoan äärellä pohdimme myös yksilön vapautta suhteessa yhteiskuntaan. Voimmeko vaikuttaa omilla valinnoillamme vai onko päätökset tehty jo ennen kuin meille tarjotaan mahdollisuutta valita? Ruoka-aineiden tuottamiseen liittyvien rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen on usein miltei mahdoton tehtävä. Taistelu tiedosta, sen hallinnasta ja levityksestä on aikamme suuria kysymyksiä. Eettiset kysymykset ruoasta toimivat linkkeinä yksilön valintojen ja maailmanpoliittisten rakenteiden välillä. Ruoan nimissä tehdään valintoja siitä, miten planeetallamme saa elää ja kenen elämä on arvokkaampi kuin toisen.

Ruoan tarjoaminen on kuitenkin myös osoitus huolenpidosta, vieraanvaraisuudesta ja rakkaudesta. Suupala on poliittinen teko.

Festivaalin valokuvaajat ja järjestöt:
Asunción Molinos Gordo, Filippo Zambon, Freya Najade, Henk Wildschut,
Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano,Paula Humberg, Tim Franco, to kosie, Yann Mingard, Taskualbumit-hanke
Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille

Festivaali sisältää videotoimittaja Jaakko Keson kuratoiman ruokateemaisten YouTube-videoiden sarjan.

Ruoka / Post-Food esillä Suomen valokuvataiteen museossa 3.2.– 29.4.2017 (Tallberginkatu 1G, Helsinki)
Spiritual Flavours & Non-Egyptian Restaurant  Stoassa 4.2.–30.3.2017 (Turunlinnantie 1, Helsinki)
Ruokahävikki Virka-galleriassa 22.2.–28.5.2017 ( Sofiankatu 1, Helsinki)

Rahoittajat ja yhteistyökumppanit:
Koneen Säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Madridin Suomen kulttuuri-instituutti, Suomen valokuvataiteen museo, Kuluttajaosuustoiminnan säätiö, ProHelvetia.

Poliittisen valokuvan festivaali kiittää rahoittajia ja yhteistyökumppaneita saamastaan tuesta.