Taskualbumit

Taskualbumit D20165334
Kaksi turvapaikanhakijaa torkkumassa linja-autossa Irakin ja Syyrian rajalla pakenemassa Mosulista. Vaarallinen matka läpi sota-alueen. Kuva oli aluksi surullinen muisto ja dokumentointi vaikeasta matkasta, mutta myöhemmin merkitys on muuttunut ylepydeksi voitetuista vastoinkäymisistä ja selviytymisestä. Kuvaaja: epäselvä, toinen matkustaja linja-autossa. 13.9.2015

Taskualbumit

Suomen valokuvataiteen museo toteutti keväällä 2016 yhteistyössä Helsingin yliopiston museologian oppiaineen ja Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa hankkeen, jossa tallennettiin hiljattain Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden valokuvia, sekä kuviin liittyviä muistoja ja tarinoita. Yhteensä 41 valokuvaa liitettiin museon kokoelmaan.

Kuvien lahjoittajia pyydettiin valitsemaan matkapuhelimiltaan 5–10 heille itselle tärkeintä valokuvaa. Usein kuvista muodostui tarina, joka kertoi kotimaasta, vaikeasta pakomatkasta Euroopan halki ja Suomeen liittyvistä toiveista ja unelmista. Valokuvat kertovat vastaanottokeskuksissa turvapaikkapäätöstä odottavien ihmisten historiasta ja uudesta arjesta Suomessa.

Kuvien luovutustilanteissa tehdyistä haastatteluista kertyi noin kymmenen tuntia materiaalia. Hankkeessa työskennellyt irakilainen Ahmed Alalousi leikkasi materiaalista videokoosteen, jolla lahjoittajat kertovat heille tärkeistä kuvista. Alalousi on itsekin Suomeen syksyllä 2015 saapunut turvapaikanhakija, ja hän toimi hankkeessa tulkkina, valokuvaajana ja asiantuntijana.

Taskualbumit esillä Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa osana Poliittisen valokuvan festivaalia 3.2.-9.4.2017
Näyttelyn avajaiset torstaina 2.2.2017 klo 18–20