Valokuvilla hiljaisuutta vastaan

Kuinka historiallinen kuvasto vahvistaa kansallista identiteettiä ja tuo vaietun menneisyyden esille? Mikä on valokuvataiteen mahdollisuus toimia liikkeelle panevana voimana?

Poliittisen valokuvan festivaalin helmikuussa 2016 avautuvassa päänäyttelyssä jatkamme pohdintaa siitä, kuinka eri tavoin valokuvalla voi vaikuttaa. Kerromme muun muassa Algeriassa pakolaisena elävien länsisaharalaisten, eli sahrawien tilanteesta, joka suurimmalle osalle suomalaisia on täysin tuntematon. Ongelmien näkyväksi tekeminen on osa niiden ratkaisua.

Länsisaharalainen valokuvaaja Mohammed Moulud on kuvannut sahrawien elämää 1970-luvulta saakka. Materiaali käsittää mm. kuvia sodasta Marokon ja Polisarion väillä sekä pakolaisleirien vaiheista. Poliittisen valokuvan festivaali aloitti Mohammed Mouloudin kuvien digitoinnin ja esittää kuvia seuraavassa näyttelyssään.

Moulud kertoo: ”Kun espanjalaiset lähtivät maastamme marokkolaiset tulivat ja aitasivat meidät piikkilangoin, kuin vuohet. Ei niin voi tehdä. Olin 16-vuotias ja pakenin. Luulin lähteväni viikoksi tai kymmeneksi päiväksi. Siitä on nyt neljäkymmentä vuotta. Äitiäni en ehtinyt enää nähdä ennen hänen kuolemaansa”.

PVF toteutti valokuvaustyöpajan sahrawien pakolaisleirillä Algeriassa huhtikuussa 2015, lue lisää täällä.

Taustaa: www.rauhanpuolustajat.org/teemojamme/lansi-sahara