Laura Böök

Laura Böök

Walking on Rivers

“Olen kiinnostunut dokumentaarisen valokuvan mahdollisuuksista kertoa laajoista yhteiskunnallisista muutoksista henkilökohtaisten tarinoiden kautta.” Laura Böök

Laura Böök (s.1986) valokuvasi yli kaksi vuotta Pudasjärvelle muuttaneita kongolaisia perheitä. Kiintiöpakolaisina tulleet perheet asettuivat pohjoissuomalaiseen pieneen kaupunkiin vietettyään pakolaisleireillä lähes viisitoista vuotta. Kongo-joen virta vaihtui Ii-joen kulkuun.

Böök on seurannut läheltä kongolaisten kotiutumista Suomeen. Samalla hän on dokumentoinut pienen suomalaisen muuttotappiokaupungin muuttuvaa elämää ja uusia suuntia. Näyttelyssä on esillä myös Pudasjärvellä asuneen kongolaisen valokuvaajan Flavien Boukonon kotimaassaan ottamia studiokuvia 1970-luvulta.

Useimmat Böökin kuvaamat perheet ovat muuttaneet isompiin kaupunkeihin samantapaisista syistä kuin muutkin Pudasjärveltä lähtevät: työn, opintojen, tuttavien tai rakkauden perässä. Elämä on vienyt eteenpäin.

Laura Böök (s.1986) valmistui vuonna 2014 South Walesin yliopistosta Britanniassa. Böök asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä ja tekee valokuvataiteen maisteriopintoja Aalto-yliopistossa.

Laura Böökin teoksia esillä Suomen valokuvataiteen museossa osana Kotimaa-näyttelyä 19.2.-30.4.2016
Näyttelyn avajaiset torstaina 18.2.2016 klo 18–20

  • Annonciata tauolla. Annonciata tekee työharjoittelua Pudasjärven kotiseutumuseolla osana suomenkielen opiskelujaan. Pudasjärvi, 24.7.2013. Kuva: Laura Böök