Maria Gruzdeva

Maria Gruzdeva

Russian Borders

”Territorio on tiukasti kiinnittynyt maahan, ja kuitenkin se on samalla abstrakti ajatus. Vähän niin kuin rajatkin – ne ovat olemassa ja määrittävät meitä, mutta eivät ole materiaalisia tai käsin kosketeltavia”, Maria Gruzdeva

Venäjä on noin 17 miljoonan neliökilometrin pinta-alallaan maailman suurin valtio. Ulkomailla asuva venäläinen valokuvaaja Maria Gruzdeva pohti, mikä on hänen kotimaansa nykyinen identiteetti ja miten historia siinä näyttäytyy. Kuvaaja halusi tietää, miltä tuntuu elää niin suuren maan laidoilla, kaukana sen ideologisesta keskustasta ja silti kuulua maahan nimeltä Venäjä.

Russian Borders on vuosina 2011–2015 toteutettu kuvausmatka halki Venäjän, rajoilta rajoille. Gruzdevan matka näyttää miten alueita merkitään ja rajataan kulttuurisin symbolein ja näin rakennetaan kollektiivista identiteettiä.

Grudzeva piti matkoillaan kuvapäiväkirjoja, joihin tallentuivat ajatukset, tunnelmat ja tarinat, joita hän ihmisiltä kuuli. Päiväkirjoista muodostui tärkeä ja koskettava kokoelma siitä, mitä rajoilla tapahtuu ja miten ihmiset elävät.

Maria Grudzeva (s.1989 ) asuu ja työskentelee Lontoossa. Hän on valmistunut Central Saint Martins School of Art:sta. Grudzevan projektia ovat tukeneet Ideastap & Magnum Photos.

Maria Gruzdevan teoksia esillä Suomen valokuvataiteen museossa osana Kotimaa-näyttelyä 19.2.-30.4.2016
Näyttelyn avajaiset torstaina 18.2.2016 klo 18–20

  • Kuva: Maria Gruzdeva