Miikka Pirinen

Miikka Pirinen

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman tavoitteita 27.5.2015:
”Suomalaiset voivat paremmin ja kokevat pärjäävänsä erilaisissa elämäntilanteissa. Jokainen ihminen kokee voivansa vaikuttaa, tehdä valintoja ja ottaa vastuuta. Meillä on vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Kunnioitamme toisiamme. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus.”

Halusin puhua paskapuheesta. Minusta tuntuu, että Suomessa on yhä sallitumpaa puhua paskaa. Valehdella. Vääristellä. Huudella. Sanoa yhtä ja tehdä toista. Esimerkkiä antaa maamme hallitus, jonka arvot puheen ja käytännön välillä ovat täysin vastakkaiset. Puhutaan puolesta ja toimitaan vastaan. Hallitusohjelman väite siitä, että olisimme kehittämässä Suomea, jossa vallitsee yhteenkuuluvuuden tunne ja luottamus, on absurdiudessaan naurettava.

Kuvassa esiintyvä Ari on keski-ikänsä ylittänyt mielenterveyskuntoutuja, joka on elänyt yli puolet elämästään sairaseläkkeellä eri hoitokodeissa. Arin katse paljastaa hallituksen bluffin. Hän ei tunne vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Hänellä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa. Hän
ei voi paremmin kuin kahdeksan vuotta sitten, jolloin tapasin hänet ensikerran. Päinvastoin.

Pohdin pitkään minkälaisen roolin haluan valokuvaajana ottaa Vuosi vaaleista -projektissa. On järkyttävän suuri määrä asioita, joita haluaisin kommentoida eri keinoja ja lähestymistapoja hyödyntäen. Päädyin siihen, että kuvajournalistina haluan keskustella nimenomaan kuvajournalismin keinoin.

  • Suomalaiset voivat paremmin ja kokevat pärjäävänsä erilaisissa elämäntilanteissa. Jokainen ihminen kokee voivansa vaikuttaa, tehdä valintoja ja ottaa vastuuta. Meillä on vahva yhteenkuuluvuuden tunne. Kunnioitamme toisiamme. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus. – Juha Sipilän hallitusohjelmasta 27.5.2015 Kuva: Miikka Pirinen