Työpajat ja tehtävämateriaalit

Tehtävämateriaalit ja ajankohtaiset työpajat

Tehtävämateriaali kouluille ja ryhmille Poliittisen valokuvan festivaalin 2017 näyttelyihin:
Ruoka / Post- Food / Suomen valokuvataiteen museo
Spiritual Flavours / The Non-Egyptian Restaurant / Stoa
Ruokahävikki / Virka-galleria

Lataa materiaali täältä!

Tämän tehtävämateriaalin tarkoitus on innostaa pohtimaan tarkemmin Ruoka-näyttelyn valokuvien teemoja.
POHDI ja SOVELLA -tehtävät kannustavat katsomaan ja tutkimaan kuvia tarkemmin, etsimään tietoa ja tutustumaan aiheisiin usemmasta näkökulmasta. Tehtävät on suunniteltu teossarjakohtaisesti.

POHDI -tehtäviin voit syventyä näyttelyvierailun aikana joko parin kanssa, yksin tai pienryhmissä. SOVELLA -tehtävät kannustavat tutkimaan aihetta omasta näkökulmasta ja soveltuvat toteutettaviksi
etenkin näyttelykäynnin jälkeen. Ne auttavat syventymään näyttelyssä heränneisiin kysymyksiin.

Jaa visuaalisesti toteuttamasi tehtävät hashtagilla #PVF2017.

Poliittisen valokuvan festivaalin päänäyttely 2017: Ruoka
Näyttely avoinna 3.2.-29.4.2017
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Kotimaa-näyttelyyn liityyvän tehtävämateriaalin tarkoitus on innostaa pohtimaan tarkemmin valokuvien teemoja. POHDI ja KUVAA-tehtävät kannustavat katsomaan ja tutkimaan kuvia tarkemmin, etsimään tietoa ja tutustumaan aiheisiin usemmasta näkökulmasta. Tehtävät on suunniteltu taiteilijakohtaisesti.

POHDI-tehtäviin voit syventyä näyttelyvierailun aikana joko parin kanssa, yksin tai pienryhmissä. KUVAA-tehtävät kannustavat tutkimaan aihetta omasta näkökulmasta ja soveltuvat toteutettaviksi etenkin näyttelykäynnin jälkeen. Ne auttavat syventymään näyttelyssä heränneisiin kysymyksiin.

Toteuttamasi kuvaustehtävät voit jakaa hashtagilla #PVF2016.

Lataa materiaali täältä!

Poliittisen valokuvan festivaalin päänäyttely 2016: Kotimaa

Näyttely avoinna 19.2.-30.4.2016

Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki

Menneet työpajat

Kotia kohti -työpaja

Suomen valokuvataiteen museo

19.2.-huhtikuu 2016
Kesto: 120 min

Ryhmän koko: max. 24

Hinta: Kouluryhmät 90 €, la-su 140 €, Huom! ilmainen 15 ensimmäiselle kouluryhmälle (perusopetus, lukio, ammatilliset oppilaitokset)

Aikuisryhmät: 140 euroa + sisäänpääsymaksut, sunnuntaisin: 280 euroa + sisäänpääsymaksut

Työpajassa tutustutaan Kotimaa -näyttelyyn oman tekemisen kautta.

Useampia opetussuunnitelman aihealueita yhdistelevä paja kannustaa oman mielipiteen ilmaisuun ja yhteiskunnallisiin asioihin perehtymiseen. Näyttelyvierailun lisäksi pajaan kuuluu pienryhmissä tehtäviä kuvanlukutaito- ja digikuvaustehtävänantoja. Kuvat saa mukaan omalle muistitikulle. #pvf2016
Pajan sisällöt ja kesto räätälöitävissä aikuisryhmille.

Työpajojen varaukset

workshop@fmp.fi , puh. 09-6866 3621, ti–pe klo 9–12
Varaukset viimeistään viikkoa ennen haluttua ajankohtaa
Kysy myös yritys- ja aikuisryhmille räätälöityjä opastuksia ja työpajoja.

HUOM! Opastukset ja työpajat on peruttava viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 15.00 mennessä. Peruuttamattomista työpajoista veloitetaan työpajan hinnan suuruinen peruutusmaksu

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka -näyttelyn Suupala on poliittinen teko -työpaja kouluille ja aikuisryhmille

Näyttely avoinna Valokuvataiteen museossa 3.2.-29.4.2017

Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaali suuntaa katseensa ruokaan.

Työpajassa tutustutaan Poliittisen valokuvan festivaalin Ruoka – Post-Food -näyttelyyn ja pohditaan näyttelyn teosten avulla omia asenteita, arvoja ja mielipiteitä sekä kehitetään monilukutaitoa ja kriittistä ajattelua rennossa ilmapiirissä. Pajassa kokoonnutaan yhteisen pöydän äärelle keskustelemaan ja tekemään pieniä pohdinta- ja argumentaatiotehtäviä. Tarjolla on myös pientä naposteltavaa. Keskustelun aiheena on ruoka ilmiönä, jota tarkastellaan osana maailmanpolitiikkaa, kulttuuri-identiteettiä, taloutta, ympäristöä ja etiikkaa.

Kesto 120 min.

Hinnat: Koululaistyöpajat ovat varattavissa hintaan 90 €, la-su 140 €.
Aikuisryhmät: 26 €/hlö (ryhmän minimihinta 260 €). Hinta sisältää sisäänpääsyn, tutustumisen näyttelyyn ja ohjatun pajatyöskentelyn materiaaleineen.

Ryhmäkoko: max. 15

Varaukset:

workshop@fmp.fi ,  puh. 09-6866 3621, ti–pe klo 9–12
Varaukset viimeistään viikkoa ennen haluttua ajankohtaa
Kysy myös yritys- ja aikuisryhmille räätälöityjä opastuksia ja työpajoja.

HUOM! Opastukset ja työpajat on peruttava viimeistään edellisenä arkipäivänä klo 15.00 mennessä. Peruuttamattomista  työpajoista veloitetaan työpajan hinnan suuruinen  peruutusmaksu.

Valokuvilla hiljaisuutta vastaan

Poliittisen valokuvan festivaalin seuraavassa päänäyttelyssä jatkamme pohdintaa siitä, kuinka eri tavoin valokuvalla voi vaikuttaa. Kerromme muun muassa Algeriassa pakolaisena elävien länsisaharalaisten, eli sahrawien tilanteesta, joka suurimmalle osalle suomalaisia on täysin tuntematon. Ongelmien näkyväksi tekeminen on osa niiden ratkaisua.

TYÖPAJA

Voiko kuva olla rauhanomainen ase sahrawi-nuorille, joiden kärsivällisyys odottamiseen ja näköalattomaan tulevaisuuteen alkaa olla lopussa?

Olof Palme -koulu sahrawien pakolaisleirillä Algeriassa on ammattikoulu nuorille naisille. Hiekan tunkeutuessa luokkahuoneen jokaiseen sopukkaan ja sähkökatkosten pysäyttäessä työt tuon tuostakin, on opiskelijoiden kärsivällisyys koetuksella. Mutta halu oppia ja luoda on hykerryttävän suuri. PVF:n työpajassa opeteltiin valokuvailmaisun perusteita ja toteutettiin myös Olof Palme koulusta kertova lyhyt dokumenttielokuva.

Työpajan kamerat lahjoitti Canon.

Taustaa: www.rauhanpuolustajat.org/teemojamme/lansi-sahara

  • Kuva: Sanni Seppo

Taidetyöpaja Kemiönsaaren naisille

Kahdeksan kemiönsaarelaista naista aloitti huhtikuussa työskentelyn Marjo Levlinin vetämässä taidetyöpajassa, jossa etsittiin taiteellisia keinoja tulkita paikan merkitystä ja siihen kytkeytyviä omia henkilökohtaisia tarinoita.

Ryhmä kokoontui neljänä viikonloppuna keskustelemaan omasta elämästään ja siitä, mikä heidät oli Kemiönsaarelle aikoinaan tuonut ja miten saaresta voisi tehdä entistäkin paremman paikan asua.

Marjo Levlinin taideteokset ja elokuvat sekä kertomukset niiden syntymisesta herättivät keskustelua siitä, miten ryhmä voisi taiteen keinoin saada viestitettyä kunnan päättäjille Kemiönsaaren luonto- ja kulttuuriarvoista. Syntyi ajatus korttisarjasta, joka toteutui kuutena postikorttina. Myös työpajan aikana piirretyistä muotokuvista ja teksteistä syntyi kantaaottava animaatio. Työpajan antia nähtiin Norpas -festivaalin aikana VaSaMu –näyttelyssä 21. – 23.8.2015

”Vieraskirjassa oli 150 nimeä. Sitä enemmän ihmisiä kävi tutustumassa näyttelyymme, viipyi ja kyseli, kuunteli ja kiitteli. Monet herkistyivät. Kaikki olivat sitä mieltä, että näyttely oli hyvä. Ja olihan se – meille itsellemme myös tärkeä matka omaan itseemme – koskettava, ajatuksia herättävä, hauskakin. Yhteisöllisyys, saumaton yhteistyö sekä työpajan aikana syntynyt luottamus ovat VaSaMu. Jatkoa on luvassa.”

Työpajan toteuttajat: PVF, Norpas ja Alli Paasikiven säätiö.

  • Taidetyöpaja Kemiönsaaren naisille

Parantola

Vanajan vankilassa toteutettiin syksyllä 2014 valokuvatyöpaja, jonka lopputuloksena syntyi elokuva nimeltä Parantola.

Parantolan asiakkaat, kuvaus ja suunnittelu:
Cynthia, Jaanus, Kullenberg ja 3573

Työpajan ohjaajat:
Sanni Seppo ja Hannele Martikainen