Logo

Danila Tkachenko: Pako

”Kasvoin suuren kaupungin sydämessä, mutta olen aina tuntenut vetoa villiin luontoon – minulle se on paikka, jossa voin kohdata aidon minuuteni, todellisen itseni sosiaalisen kontekstin ulkopuolella.”

Danila Tkachenko


Danila Tkachenko (s. 1989) on kuvannut sarjassaan Escape (Pako) Venäjän ja Ukrainan metsissä yksin asuvia ihmisiä. Miehet ovat valinneet elämän yhteiskunnan ulkopuolella ja lopulta menettäneet sosiaalisen identiteettinsä. Joillakin erakoitumiseen johtivat perhesyyt, toisilla ongelmat viranomaisten kanssa.

Kuvausprojekti kesti kolme vuotta ja Tkachenko etsi ihmisiä Altain alueelta aina Uralin vuoristoon asti. Taustatyötä erakoituneiden ihmisten löytämiseksi Danila teki noin vuoden. Hän jäljitti ihmisiä paikallisen median ja viranomaisten avulla.

Escape-sarjan kuvissa myös omakohtaisuus on läsnä. Vuosia sitten Tkachenko eksyi ja joutui viettämään metsässä pitkän ajan yksin. Tämä oli vavisuttava kokemus, joka sai valokuvaajan tutkimaan yhä enemmän yhteiskunnan ja ihmisen suhdetta sekä sosiaalisista suhteista irrottautumisen mahdollisuutta.

Danila Tkachenko (s.1989) asuu Pietarissa. Tkachenko on saanut lukuisia palkintoja, mm. kuvasarja Escape voitti ensimmäisen palkinnon World Press Photo -kilpailussa vuonna 2014.


︎ Danila Tkachenko


KOTIMAA

PVF 2016
Suomen valokuvataiteen museo