Logo

Darya Apakhonchich: Relax for Men

Darya Apakhonchich (s.1985) on pietarilainen taiteilija ja opettaja, joka vuonna 2016 alkaneella teossarjallaan Relax for Men näyttää, miten useimmiten hyväksikäyttöön ja korruptioon perustuvaa seksityötä mainostetaan julkisessa tilassa hänen kotikaupungissaan Pietarissa. Kuvat ovat taiteilijan kannanotto ja julkisessa tilassa tapahtuvaa aktivismia.

”отдых” mainokset on maalattu katuun ja varustettu puhelinnumeroilla ja vapaasti suomennettuina kääntyvät muotoon ”lepo” tai ”lepoa miehille”. Näillä kiertoilmauksilla sekä naisten etunimillä mainostetaan Venäjällä prostituutiota, joka laittomuudestaan huolimatta on maassa suuri ja näkyvä ongelma. Seksityöntekijät ovat yksi sosiaalisesti syrjäytyneimmistä väestöryhmistä, jonka edustajia kohdellaan mielivaltaisesti ja joita uhkaa myös fyysinen väkivalta.

Apakhochichin mukaan bordellien määrä hänen kotikaupungissaan Pietarissa on valtava ja mainokset ovat levittäytyneet kaikkialle. Mainonta on laitonta, mutta taiteilijan mukaan kaupungit eivät kiirehdi mainosten puhdistuksessa, koska valtaapitävien omat taloudelliset intressit ovat usein kytkeytyneet ihmiskauppaan.


Mahdollisuus

PVF 2019
Suomen valokuvataiteen museo