Logo

Ella Kiviniemi & Linda Manner:
Meillä / Utopia

Kuvajournalistit Ella Kiviniemi (s. 1991) ja Linda Manner (s. 1987) valokuvasivat ihmisiä, jotka jakavat kodin muiden kanssa. Kuvat kertovat luovasta yhteisöstä Espoossa, kimppakämppien kerrostalosta Helsingin keskustassa ja lapsiperhekommuunista Vantaalla.

Suomalaisilla on yleensä yksi tai ei ainuttakaan asuinkumppania. Täysin yksin asuvien ryhmä on suurin: vuonna 2017 yli miljoona suomalaista asui itsekseen. Yksin asuminen tuntuu luonnolliselta ja sopii liberalistiseen yksilön ainutkertaisuutta korostavaan yhteiskuntapolitiikkaan. Yhteisöön hakeutuvat haluavat asua lähellä luontoa, jakaa arkea muiden kanssa, saada apua lastenhoidossa tai löytää ystäviä uudessa kaupungissa. Totuttujen elämäntapojen kyseenalaistaminen ja yhdessä eläminen voi olla avainasemassa globaalien kriisien aikana.

Yhteisöasuminen on käytännön esimerkki tilanteesta, jossa ihmiset opettelevat ymmärtämään muiden näkökulmia ja suhteuttavat niitä omiinsa. Kun perinteiset perhe- ja työyhteisöt murenevat, voi kodista tulla paikka, jossa syntyy arvokas kokemus ”meistä”. Päätös asua yhteisössä on arkinen mutta hyvin olennainen. Lähes kaikki asuvat jossain, ja asuminen on myös politiikkaa.


Teoskokonaisuus on toteutettu Patricia Seppälän säätiön tuella.


︎Kotisivut Ella Kiviniemi         

︎Kotisivut Linda Manner   


MEILLÄ / UTOPIA

PVF 2019
Stoan galleria