Logo

Katja Tähjä: Paperittomat & Karkotetut

”Ihmiset jättävät kotinsa, perheensä ja ystävänsä toteuttaakseen unelmansa ja saadakseen paremman elämän itselleen ja rakkaimmilleen. Ihmiset matkustavat kaukaisiin maihin ja vieraisiin kulttuureihin tehdäkseen työtä, ansaitakseen hiukan enemmän kuin kotiseudullaan ja kenties palatakseen jakamaan hyvinvointia. Ihmiset tekevät valtavia uhrauksia unelmiensa eteen. Ei tarvita sotatilaa tai luonnonkatastrofia, että kotiseudulle palaaminen olisi mahdotonta; tarvitaan vain yksi särkynyt unelma.”

Katja Tähjä


Katja Tähjän Paperittomat-sarja kertoo paperittomien siirtolaisten elämästä eri puolilla Eurooppaa. Paperittomat eivät ole yhtenäinen joukko, vaan oleskeluluvan puuttumiseen voi olla monia syitä. Oleskeluluvan voi menettää, jos sen myöntämisen perusteet eivät enää ole voimassa. Jos ei saa tarpeeksi opintopisteitä esimerkiksi raskauden tai sairauden vuoksi, jos työnantaja ei maksa tarpeeksi palkkaa tai jos eroaa väkivaltaisesta puolisosta ennen pysyvän oleskeluluvan saamista. Elämänolosuhteissa tapahtunut muutos voi tarkoittaa oleskelun perusteen päättymistä. Ihmiset saattavat myös jäädä maahan, vaikka eivät saaneet turvapaikkaa. Kaikkia negatiivisen turvapaikkapäätöksen saaneita ei voida palauttaa lähtömaihin.

Karkotetut-sarjan valokuvat kertovat palautuksen jälkeisistä kokemuksista. Karkotukseen päättyvät monet unelmat. Palautus ei koske vain karkotettavaa, vaan se vaikuttaa myös lähipiiriin. Se hajottaa perheitä ja yhteisöjä sekä vaikuttaa perheen toimeentuloon, lasten koulutukseen tai vanhempien terveydenhoitoon joko täällä Euroopassa tai lähtömaassa. Kotimaa voi olla palautettavalle jo vieras ja toisinaan myös vaarallinen.

Valokuvattavien ehdoilla otetut kuvat ja minämuotoiset tekstit kuvaavat tilanteita, joissa palautuksen tai rangaistuksen pelossa ihmisen on pakko pysyä äänettömänä ja näkymättömänä. Monet ihmisistä on kuvattu siten, että kasvoja ei voi tunnistaa ja suuri osa käyttää nimimerkkiä. Tähjä on kuvajournalistissa projekteissaan tehnyt yhteistyötä toimittaja Kaisa Viitasen kanssa.

Katja Tähjä (s.1976) asuu ja työskentelee Helsingissä.


︎ Katja Tähjä


KOTIMAA

PVF 2016
Suomen valokuvataiteen museo