Logo

Kurt Tong: Combing for Ice and Jade

Hongkongilainen valokuvataiteilija Kurt Tong on työskennellyt henkilökohtaisten, omia kiinalaisia juuriaan tutkivien projektien parissa jo yli kymmenen vuoden ajan.

Mak Ngan Yuk asui ja työskenteli Kurt Tongin (s. 1977) lapsuuden perheessä vuosikymmenien ajan, mutta vanhoissa perhekuvissa näemme hänet vain tapahtumien sivuhenkilönä. Tongin teossarja Combing for Ice and Jade (2011–2017) nostaa esiin hänen lastenhoitajansa elämän, samalla se tekee näkyväksi Kiinan historian lukemattomat muut ”itsenäisiksi kammatut” naiset.

Kiinalaisen perinteen mukaan mennessään naimisiin naiset käyvät läpi rituaalin, jossa heidän äitinsä kampaavat heidän hiuksensa pitkälle letille. Naisten asema kiinalaisessa yhteiskunnassa on historiallisesti ollut huono ja aikaisemmin avioliitto tarkoitti loppuelämää miehen ja tämän suvun määräysvallan alla. 1800-luvun lopulta alkaen naiset, jotka halusivat säilyttää itsenäisyytensä, kieltäytyivät avioliitosta, antoivat siveyslupauksen ja letittivät itse omat hiuksensa. Silkkiteollisuus tarjosi pitkään työpaikkoja itsenäisille naisille, mutta 1900-luvun alussa moni joutui hakeutumaan perheiden palvelukseen.

Aikaisemmin ”itsekammatut naiset” eivät saaneet palata kotiinsa jäätyään eläkkeelle. Sen sijaan useat itsenäisten naisten sisarkunnat ostivat ja rakennuttivat vanhainkoteja, joissa naiset huolehtivat toinen toisistaan. Yksi näistä oli Ice Jade Hall.

Mak eli itsenäisenä naisena elämänsä loppuun asti. Kuten monet muutkin itsenäiset naiset, hän eli minimalistisesti ja tuki ansaitsemillaan rahoilla perhettään ja sisarustensa lapsia.


︎ Kotisivut Kurt Tong


Mahdollisuus

PVF 2019
Suomen valokuvataiteen museo