Logo

Massimo Sestini: Where Are You?

Italialainen valokuvaaja Massimo Sestini seurasi kesäkuussa 2014 Mare Nostrum -pelastusoperaatiota Bergamini fregatti -aluksella Libyan rannikkoalueella. Italian hallitus oli järjestänyt operaation pelastaakseen ihmisiä, jotka riskeeraavat henkensä ylittäessään Välimerta.

Helikopterilennon aikana 7. kesäkuuta miehistö huomasi tungokseen asti täynnä olevan veneen. Veneen kyydissä olleet ihmiset nostivat katseensa helikopterin lentäessä veneen yli ja tiesivät olevansa viimein turvassa. Mukana ollut Sestini vangitsi tämän helpotuksen ja toivon hetken valokuvaansa. Kuva valittiin TIME -lehden vuoden 2014 kymmenen parhaan valokuvan joukkoon, ja kuva palkittiin myös vuoden 2015 World Press Photon uutiskuva-kategorian parhaana. Sittemmin kuva on julkaistu satoja kertoja useissa kansainvälisissä lehdissä ja se on kuvittanut myös maailmanlaajuisia humanitäärisiä kampanjoita.

Kuvan ottamisen jälkeen Massimo Sestini ja useat muut jäivät pohtimaan, mitä veneessä olleille ihmisille tapahtui, ja kuinka heidän elämänsä ovat muuttuneet Euroopassa. Kun Sestini sai yhteydenoton henkilöltä joka oli tunnistanut kuvasta sukulaisensa, syntyi Where Are You? -valokuvaprojekti.

Sosiaalisessa mediassa alkoi leviämään kampanja, joka kehoitti ihmisiä tutkimaan valokuvaa ja ottamaan yhteyttä, jos he tunnistivat kuvassa esiintyviä ihmisiä. Projektille luotiin myös nettisivut, helpottamaan yhteydenottoa ja veneessä olleiden ihmisten tarinoiden jakamista.

Where Are You? -projektin tavoitteena on luoda visuaalinen kertomus siitä, mitä tapahtui veneessä olleille ihmisille pelastamisen jälkeen. Veneessä olleita pyydetään kertomaan tarinansa esineiden, kuvien, kirjoitusten sekä videoiden avulla. Projektin kautta halutaan tuoda esille jotain, mikä ei nykyään usein uutisiin päädy: pakolaisen elämää pelastumisen jälkeen.

Projektin järjestäjät toivovat että mahdollisimman moni veneessä ollut tunnistetaan ja heidän yksilölliset tarinat dokumentoidaan sekä tuodaan esiin.

Voit auttaa Where Are You? -projektia jakamalla valokuvaa sosiaalisessa mediassa sekä kertomalla ja levittämällä tietoa projektista!


Projektin työryhmä: 
Livia Corbò, Massimo Sestini, Marta Cannoni


︎ Massimo Sestini


KOTIMAA

PVF 2016
Suomen valokuvataiteen museo