Logo

PVF 2024: Diagnoosi


Vuoden 2024 Poliittisen valokuvan festivaalin teemana on diagnoosi. Alun perin diagnoosi on tarkoittanut päätöstä tai tuomiota. Sanatarkasti se viittaa jonkun asian perinpohjaiseen tuntemiseen. Diagnoosi-sanaa käytetään usein adjektiivina – kertomaan millaisia ihmiset ovat – tai substantiivina – kertomaan, millainen minä olen –, vaikka todellisuudessa diagnoosi on verbi eli jonkin asian tekemistä.

Diagnoosi on prosessi, jossa yhteiskunta valitsee linssin, jonka läpi ihmisiä tarkastellaan. ”Diagnoosilla on valtavasti valtaa. Se voi tarjota meille pääsyn elintärkeään lääketieteelliseen teknologiaan tai häpäistä meidät; se voi ohjata kohti lievitystä tai saada meidät lukkojen taakse. Diagnoosi avaa ovia ja paiskaa ne kiinni”, kirjailija ja aktivisti Eli Clare on sanonut.

Myös tässä näyttelyssä diagnoosi on erityinen linssi, jonka avulla pohditaan erilaisia kehon ja mielen tiloja silloin, kun ne hankaavat vallitsevan yhteiskunnan oletusten kanssa. Diagnosoinnin kulttuuri saa ihmiset etsimään ratkaisua ongelmiin heistä itsestään. Se ohjaa katseita pois yhteiskunnan rakenteista, joihin ongelmat ovat usein sidoksissa.

Käsittelemme siis diagnoosia paljon laajemmin kuin vain lääketieteellisten oireiden tarkasteluna ja tarkennamme katseen yhteiskuntaan ja sen tarvitsemaan diagnoosiin. Vaikka yksilöiden kehot olisivat ristiriidassa yhteiskunnan odotusten kanssa, liittyessään yhteen kollektiiviseksi voimaksi ne voivat muuttaa yhteiskuntaa.

Diagnoosi on myös ennustus tulevaisuudesta. Se ennakoi sitä, miten kehomme kenties muuttuvat ajan mittaan – miten minä ja minun kaltaiseni pärjäävät tulevaisuudessa? – ja se voi antaa meille myös välähdyksen siitä millaisiin arvoihin yhteiskuntamme tulevaisuudessa perustuu. Diagnoosi voi olla tapa luoda järjestystä kehojen ja maailman kaaokseen, kenties myös kauneuteen.

Valokuvaajat ja taiteilijat 

Laia Abril, Myriam Boulos, August Joensalo, Jan Kaila ja Phan Nguyen  

Näyttelyt

Diagnoosi
31.1.–5.5.2024

Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki 

ManiQueer
31.1.–31.3.2024

Suomen valokuvataiteen museo, Etsin-galleria (0 krs.), Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki

festivaaliohjelma

31.1.2024 klo 17.30–19
Artist talk: Laia Abril

30.1.2024 klo 18–20
Festivaalin avajaiset!

15.2.2024 klo 10:15–17
Seminaari: Artists and Curators working together: How and with whom?

28.2.2024 klo 18–19
Artist talk: Phan Nguyen
︎︎︎ Suomen valokuvataiteen museo / Englanniksi. Seuraa tarkempia tapahtuma tietoja museon tapahtumakalenterista ja sosiaalisesta mediasta

20.3.2024 at 17:30–19
Keskustelu: Taide & Aktivismi
︎︎︎ Suomen valokuvataiteen museo / Suomeksi. Seuraa tarkempia tapahtuma tietoja museon tapahtumakalenterista ja sosiaalisesta mediasta

27.3.2024 
Phan Nguyenin performanssi
︎︎︎ Seuraa tarkempia tapahtuma tietoja museon tapahtumakalenterista ja sosiaalisesta mediasta

24.4.2024 klo 17:30–19
TALK: Diagnosis & Society
︎︎︎ Suomen valokuvataiteen museo / Englanniksi. Seuraa tarkempia tapahtuma tietoja museon tapahtumakalenterista ja sosiaalisesta mediasta


Poliittisen valokuvan festivaalin 2024 tukijat: Finnfoto, Saastamoisen säätiö ja Suomen valokuvataiteen museo.