Logo

Touko Hujanen: Metsäperhe

”Elämä voi tuntua merkitykselliseltä missä tahansa tulevaisuudessa.”

Lasse Nordlund


Valokuvaaja Touko Hujanen (s.1986) tallensi vuonna 2018 yhden vuodenkierron ajan Lasse Nordundin ja Maria Dorffin perheen arkea omavaraistaloudessa Pohjois-Karjalan Valtimolla. Lasse Nordlund on ainutlaatuinen hahmo pitkäjänteisyydessään ja kyvyssään elää käytännössä omavaraisesti. Vähimmillään Nordlund on käyttänyt rahaa 50 euroa vuodessa: valmistanut, rakentanut ja kasvattanut itse lähes kaiken tarvitsemansa. Nykyiselläänkin Nordlundin ja kumppaninsa Maria Dorffin perhe elää miltei omavaraisesti.

Nordlundien elämäntavan lähtökohtana ei ole itsekeskeinen selviytyminen vaan halu oppia merkityksellistämään elämää käsityönä. He ovat osoittaneet, että tietyin henkisin ja materiaalisin ehdoin on mahdollista elää pohjoisessa hyvinvointivaltiossa tuosta hyvinvointivaltiosta juurikaan huolimatta. Ympäristökatastrofien ja niukentuvien resurssien aikana tämä kokemuksellinen tieto on tärkeämpää kuin koskaan.

Nordlundin ja Dorffin elämäntapa on esimerkkinä Omavaraopistolle, jonka tarkoitus on kehittää henkistä ja fyysistä omavaraistumista sekä kokonaisvaltaisesti itsenäistyä fossiilisia polttoaineita ja jatkuvaa luonnontuhoa edellyttävästä kulttuurista ja talousjärjestelmästä. Omavaraopiston ensimmäisen vuosikurssin on tarkoitus aloittaa 2020.


Teoskokonaisuus on toteutettu Patricia Seppälän säätiön tuella.

︎Kotisivut Touko Hujanen

Mahdollisuus

PVF 2019
Suomen valokuvataiteen museo

TOUKO HUJANEN: TALKOOT

PVF 2019
Pertin valinta - Sekotavarakauppa & Galleria