Logo

Alex Masi: Bhopal Second Disaster

Vuonna 1984 tapahtui kaikkien aikojen pahin teollisuusonnettomuus, kun yhdysvaltalaisen Union Carbiden hyönteismyrkkytehtaalta purkautui Bhopalin kaupungissa Intiassa myrkyllistä kaasua. Puoli miljoonaa ihmistä altistui kaasulle ja eri arvioiden mukaan 3000–20 000 tuhatta ihmistä kuoli sen seurauksiin. Onnettomuuden tapahtuessa yhtiön laitteet olivat erittäin huonosti hoidetut ja turvajärjestelyt laiminlyöty.

Italialainen Alex Masi on valokuvannut vuosina 2009–2011 Bhobalissa, jossa perheet edelleen elävät tapahtuman varjossa. Union Carbiden (nykyään DOW Chemical) myrkyllistä jätettä haudattiin ympäri aluetta ja se saastutti alueen maanalaiset vesivarannot. Saastunut vesi uhkaa alueella 30 000 ihmistä. Myrkyn vaikutukset näkyvät mm. altistuneiden lapsissa, joista monet kärsivät vakavista vammoista ja neurologisia häiriöistä. Alex Masi on dokumentoinut kolmekymmentä vuotta sitten tapahtuneen katastrofin aiheuttamia laajamittaisia vaikutuksia, jotka yhä nykyään – ja tulevaisuudessa – vaikuttavat alueen ympäristöön ja ihmisiin.

Amerikkalainen Dow Chemical osti Union Carbiden vuonna 2001 valtavalla 11,6 miljardin dollarin kauppasummalla. Yhtiö on kieltäytynyt ottamasta vastuuta Bhopalin tilanteesta.


KOlmanteen polveen

PVF 2015
Suomen valokuvataiteen museo