Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education

Anne Roininen: Puu kaatui, 2021

Anne Roinisen teos Puu kaatui on esillä Helsingin kaupunkitilassa festivaalin aikana. Festivaalin yhteydessä Roininen tekee myös uuden teoksen, jonka tekemistä yleisö on tervetullut seuraamaan Helsingin kaupunkitilassa. Lisää tietoa esityspaikoista ja aikataulusta päivittyy nettisivuille pvf.fi

“Näin hidastetun videon puun kaatumisesta. Se oli hypnoottinen. Valtava voima ja koko. On ihmeellistä ajatella, että puu kasvaa saman verran maan alla, kuin päällä. Voi siis ajatella, että näin kaatuvasta puusta vain puolet, kun se rysähti maahan. Halusin ikuistaa sen koon ja muodon. Teki mieli hiljentyä asian ääreen.

Puita kaadetaan nyt enemmän, kuin koskaan. Mietin, mikä merkitys on yhdellä, anonyymillä puulla vaikka talousmetsässä tai erämaassa. Jotkut asutuksen lähellä sijaitsevat yksilöt ovat poliittisia, niitä voivat suojella kaupunginosa-aktiivit. Jotkut puut ovat symboleita ja muistamisen paikkoja. Kummipojalleni istutettiin omenapuu.

Jos kaadettu puu jätetään paikalleen maatumaan, siinä on pian enemmän elämää, kuin sen ollessa pystyssä. Se tarjoaa elinpiirin vielä useammalle lajille. Yhden kaadetun puun äärellä suren lajikatoa. Tein sille käärinliinan.”
Anne Roininen.

Puu kaatui -teos on toteutettu syanotypiaksi kutsutulla vedostustekniikalla. Siinä rautasuoloilla herkistetty kangas tai paperi valotetaan UV-valolla. Puu kaatui -teosta varten Roininen on valottanut kankaalle kokonaisen puun ulkona auringon UV-valoa hyödyntäen.

Kuvataiteilija Anne Roininen (s. 1981) tekee vaihtelevilla tekniikoilla konsepteihin perustuvia tilallisia teoksia, joissa on usein voimakas sosiaalinen lataus. Tärkeässä roolissa ovat erilaiset taiteen käyttäjäryhmät sekä saavutettavuuden kysymykset.