Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education

Anne Roininen: Puu kaatui, 2021

Anne Roinisen teos Puu kaatui on esillä Helsingin kaupunkitilassa festivaalin aikana. Festivaalin yhteydessä Roininen tekee myös uuden teoksen, jonka tekemistä yleisö on tervetullut seuraamaan Helsingin kaupunkitilassa. Lisää tietoa esityspaikoista ja aikataulusta päivittyy nettisivuille pvf.fi

“Näin hidastetun videon puun kaatumisesta. Se oli hypnoottinen. Valtava voima ja koko. On ihmeellistä ajatella, että puu kasvaa saman verran maan alla, kuin päällä. Voi siis ajatella, että näin kaatuvasta puusta vain puolet, kun se rysähti maahan. Halusin ikuistaa sen koon ja muodon. Teki mieli hiljentyä asian ääreen.

Puita kaadetaan nyt enemmän, kuin koskaan. Mietin, mikä merkitys on yhdellä, anonyymillä puulla vaikka talousmetsässä tai erämaassa. Jotkut asutuksen lähellä sijaitsevat yksilöt ovat poliittisia, niitä voivat suojella kaupunginosa-aktiivit. Jotkut puut ovat symboleita ja muistamisen paikkoja. Kummipojalleni istutettiin omenapuu.

Jos kaadettu puu jätetään paikalleen maatumaan, siinä on pian enemmän elämää, kuin sen ollessa pystyssä. Se tarjoaa elinpiirin vielä useammalle lajille. Yhden kaadetun puun äärellä suren lajikatoa. Tein sille käärinliinan.”
Anne Roininen.

Puu kaatui -teos on toteutettu syanotypiaksi kutsutulla vedostustekniikalla. Siinä rautasuoloilla herkistetty kangas tai paperi valotetaan UV-valolla. Puu kaatui -teosta varten Roininen on valottanut kankaalle kokonaisen puun ulkona auringon UV-valoa hyödyntäen.

Kuvataiteilija Anne Roininen (s. 1981) tekee vaihtelevilla tekniikoilla konsepteihin perustuvia tilallisia teoksia, joissa on usein voimakas sosiaalinen lataus. Tärkeässä roolissa ovat erilaiset taiteen käyttäjäryhmät sekä saavutettavuuden kysymykset.POLIITTISEN VALOKUVAN FESTIVAALI LEVITTÄYTYY HELSINGIN KAUPUNKITILAAN


Kuvataiteilija Anne Roininen valottaa kokonaisen puun syanotypiatekniikalla Helsingin Uutelassa. Yleisö on tervetullut seuraamaan valotusta.


Paikka ja aika: Valotus tapahtuu
Uutelan ulkoilualuella, Uutelan kodan läheisyydessä (Särkkäniemi 5, Helsinki)
9.11.21 klo 11–14. Valotuksen valmistelu aloitetaan jo hieman ennen klo 11, eli jos haluat nähdä koko prosessin alusta alkaen, tule paikalle ajoissa.


Syanotypia on vedostustekniikka, jossa rautasuoloilla herkistetty materiaali, esim. kangas tai paperi valotetaan UV-valolla. Tätä tekniikkaa hyödyntäen Anne Roininen on toteuttanut teoksensa Puu kaatui. Teos saa nyt jatkoa, kun Roininen valottaa kankaalle Helsingin Uutelassa kokonaisen puun ulkona auringon UV-valoa hyödyntäen. Valotuksessa kokonainen puu nostetaan valotettavan kankaan päälle ja annetaan olla siinä muutaman tunnin ajan. Yleisö on tervetullut seuraamaan valotustilannetta, jonka aikana on tarjolla myös lämmintä juotavaa. Valotuksen seuraamiseen ei tarvitse ilmoittautua erikseen.


Valotettava teos nähdään esillä Helsingin kaupunkitilassa myöhempänä ajankohtana.Festivaali kiittää yhteistyökumppaniaan Helsingin Kaupunkia valotuksen toteuttamisesta.

SYANOTYPIATYÖPAJA UUTELASSA 9.11.2021
TÄYNNÄ!


Poliittisen valokuvan festivaali järjestää Uutelan ulkoilualueella syanotypiatyöpajan, jossa osallistujat pääsevät seuraamaan kokonaisen puun valotusta syanotypiatekniikalla, sekä valottamaan omat teoksensa paperille, hyödyntäen ympäröivän luonnon materiaaleja, kuten lehtiä, oksia, käpyjä. Työpajan vetää kuvataiteilija Anne Roininen.

Paikka ja aika: Uutelan ulkoilualueella,
Uutelan kodan läheisyydessä (Särkkäniemi 5, Helsinki)
 9.11.21 klo 11–14. Työpajan kesto n.3 tuntia.

TÄYNNÄ!
Ilmoittautumine
n: Työpajan maksimi osallistujamäärä 10 henkeä. Osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset työpajaan sähköpostilla festivaalin tuottajalle kerttu@pvf.fi. Ilmoitathan myös, mikäli pääset osallistumaan vain, jos työpaja järjestyy 9.11. Odotathan vahvistusviestiä. Ilmoittautumiset viimeistään 5.11.2021.

Työpaja on maksuton ja materiaalit sisältyvät työpajaan. Työpajan päätteeksi kaikki osallistujat saavat valottamansa teoksen mukaan.