Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education


PVF 2021: Linnun katseEntä jos varis valokuvaisi? Millaisia valokuvia se ottaisi? Millainen maailma on linnun silmin? Vuoden 2021 Poliittisen valokuvan festivaali: Linnun katse pohtii valokuvien avulla, voiko ihminen kuvitella lintujen katseen ja sitä kautta nähdä maailmaa toisin.


Viidettä kertaa järjestettävä festivaali käsittelee tapoja, joilla valokuva tekee näkyväksi lintujen ja ihmisten sekä ihmisen ja muun luonnon suhdetta. Jo yli 180 vuoden ajan kamera on ollut ihmiskatseen mekaaninen apuväline. Kameran avulla on hankittu tietoa luonnosta, se on mahdollistanut lajityyppien luokittelun ja maailman näkemisen laajasta lintuperspektiivistä. Kameran optiikka jäljittelee ihmissilmän rakennetta. Se on tehnyt luonnosta kuvan.

Festivaalilla käsitellään myös sitä, mikä ei näy. Ympärillämme tapahtuva lintujen ja muiden lajien kiihtyvä katoaminen on miltei näkymätöntä. Monimuotoisuus ei ole vain lajien runsautta ja vaihtelua. Se on ennen kaikkea miljoonien vuosien aikana kehittynyt lajien välisten vuorovaikutusten verkosto, jossa jokainen muutos vaikuttaa kokonaisuuteen ja on seurauksiltaan arvaamaton. Myös ihmisen osa on kiinteästi tuossa verkostossa.

Näyttelyn lisäksi festivaalin teemaa käsitellään nettisivuilla julkaistavassa podcast-sarjassa, videohaastatteluissa, keskustelutilaisuudessa sekä teksteissä. Festivaalin teemaa avaava lanseerausteksti on luettavissa festivaalin nettisivuilla suomen ja englannin lisäksi ruotsiksi, pohjoissaameksi, venäjäksi, arabiaksi ja somaliksi.


Valokuvaajat, Taiteilijat & Tekijät 

Camille Auer, Marek Jancovic, Hiwa K, Demelza Kooij, Jorma Luhta, Kristo Muurimaa & Juho Kerola, Tuula Närhinen, Anne Roininen, Rorhof, Leena Saarinen, Francesca Todde ja Uhan alla -työryhmä.


Näyttelyt

Suomen valokuvataiteen museo:
Linnun katse 8.10.2021 – 6.1.2022
Avoinna: ti–su 11–18, ke 11–20
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki


tapahtumat

Syanotypia työpaja: Tulossa...
PVF 2021 Tukijat ja yhteistyökumppanit: