Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education

Francesca Todde: A Sensitive Education, 2020

Francesca Todden teossarja A Sensitive Education [Herkkyyden kasvatus] käsittelee linnun ja ihmisen suhdetta lintukouluttaja Tristan Plotin työn kautta. Plot kesyttää lintuja teatteri-, tanssi- ja elokuvakuvauksia varten sekä kehittää “lintuterapiaa”, jota käytetään muun muassa vankien ja masentuneiden henkilöiden hoidossa.

Lapsena Tristan Plot huomasi, että pysyessään pitkään paikoillaan metsässä linnut pikkuhiljaa tottuivat häneen ja alkoivat näyttäytyä. Samaa hitaan lähestymisen tekniikkaa hän käyttää työssään edelleen. Plotin kehittämä koulutustekniikka perustuu luonnon rytmin kunnioitukseen ja lintujen sensitiivisyyden tunnistamiseen. Lintujen aistimaailma on laajempi kuin ihmisten ja se ulottuu alueille, jotka ihmiset ovat kadottaneet evoluution kehityksen myötä.

Plot pyrkii asettumaan osaksi lintujen ympäristöä. Hänen tavoitteenaan on vähentää ympäristön stressitekijöitä, jotta linnut voivat luottaa paremmin ihmiseen. Esimerkiksi kouluttajan vartalon asento ja katseen intensiteetti ovat merkityksellisiä elementtejä lintujen herkässä aistimaailmassa. Plotin työskentely pyrkii tunnistamaan minimaaliset ja hienovaraiset vuorovaikutustapahtumat.

Francesca Todden seuratessa Tristan Plotin työskentelyä Ranskan maaseudulla, hän ymmärsi että on tärkeää kehittää omaa herkkyyttään päästäkseen vuorovaikutukseen lintujen kanssa. Teoskokonaisuuden nimi viittaa myös kuvaajan omaan kokemukseen suhteestaan muihin eläimiin.

Francesca Todde (s. 1981) on Milanossa asuva valokuvataiteilija ja kustantaja. Hän on kiinnostunut ihmisen ja eläimen lajienvälisyydestä ja yhdessä jaettujen kokemusten mahdollisuuksista.