Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education

Hiwa K: View from above, 2017

Hiwa K:n videoteos View from above [Näkymä ylhäältä] kertoo Irakista Eurooppaan tulleen pakolaisen tarinan, jossa lintuperspektiivistä otettujen karttakuvien merkitys kasvaa todellisuutta suuremmaksi. Saadakseen turvapaikan, tarinan henkilön on opeteltava ilmakuvien ja kartan avulla itselleen uusi menneisyys, joka vastaa paremmin pakolaisstatuksen vaatimuksia.

Viime vuosikymmeninä Irakista on tullut Eurooppaan paljon pakolaisia. YK luokittelee Irakin pohjoisosan, Kurdistanin, ns. turvalliseksi alueeksi, toisin kuin muun Irakin. Pakolaisstatusta hakevan henkilön on todistettava, että hän tulee turvattomalta alueelta saadakseen turvapaikan. Turvalliseksi määritelty alue on laaja, eikä määritelmä vastaa todellisuutta. Tämän vuoksi moni joutuu valehtelemaan tulevansa toisaalta, turvattomaksi luokitellulta alueelta.

Teos kuvaa monitasoisesti sitä, millainen kuilu vallitsee todellisuuden ja byrokraattisen katseen välillä. Moni pakolaisena Eurooppaan saapuva tulee katsotuksi vain jälkimmäisellä tavalla.

Hiwa K (s. 1975) on Irakin Kurdistanista kotoisin oleva taiteilija ja muusikko, joka asuu tällä hetkellä Saksassa.