Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education

Jorma Luhta: Lintumaisema, 2021

Kun tarkkailemme luonnossa lintuja, näemme ne usein vain pienenä pisteenä osana maisemaa. Havaintomme kertoo meille samalla myös siitä elinympäristöstä, jossa lintu viihtyy.

Linnuille on luontaista täyttää kaikenlaiset ympäristöt. Erityisen runsaita ne ovat siellä, missä maa ja vesi pienipiirteisesti sekoittuvat, missä on vaikea selvitä nelijalkaisena: suot, jokien suistot, lampien ja pikku lampareitten täplittämä tundra.

Muutama laji selviytyy ihmisten keskellä, paljon useampi karttaa ja välttää ihmistä, kunnes on pakko sopeutua. Äkilliset muutokset, kuten metsänhakkuu ja vielä useammin peltojen ja muun pinta-alan alistaminen maksimaaliselle tuotolle vie linnunlaulun mennessään.

Lajeihin keskittyvä lintukuvaus rajaa usein tärkeän osan linnun elämää - linnun elinpiirin - kuvan ulkopuolelle. Jorma Luhta on kiinnostunut erityisesti linnun ja sen ympäristön vuorovaikutuksesta. Samalla Lintumaisema näyttää elinympäristöjä, joiden säilyttäminen on keskeistä lintujen suojelun kannalta.

Jorma Luhta (s. 1951) on yksi Suomen merkittävimpiä luontokuvaajia. Yli 50-vuotta lintuja ja luontoa havainnoinut Luhta on tehnyt valokuvauksen ja kirjoittamisen parissa vaikuttavan uran.