Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education

Kristo Muurimaa & Juho Kerola: Suomen yleisin lintu, 2014–2021

Suomessa on noin 7,4 miljoonaa pesivää paria pajulintuja. Se on yleisin luonnonvaraisista linnuistamme. Vuonna 2020 Suomen teurastamoissa tapettiin 80 miljoonaa broileria. Jos lintu katsoo ihmistä, kyseessä on todennäköisimmin broileri. Silti harva meistä on nähnyt elävää broileria.

Kuva modernista broileritilasta on eläinten tehotuotannon puhtain esitys. Linnusta on tehty tuote, joka ei enää elä, se on hengissä. Sen elossaoloa ja kuolemaa hallitaan biologisella tasolla. Broilerin keskimääräinen elinikä on 35 päivää. Tieto eläinten älyllisistä kyvyistä ja hyvinvoinnista on sivuutettu, ja lintujen arvon määrittää niiden kyky tuottaa voittoa.

Näyttelyn kuvat on otettu broileritiloilla tilan omistajan tietämättä. Kuvien tarkoitus on antaa kasvot näille näkymättömille eläimille ja näyttää millaisissa oloissa niitä kasvatetaan.

Kristo Muurimaa (s. 1975) ja Juho Kerola (s. 1982) dokumenotoivat valokuvillaan ihmisen suhdetta muihin eläimiin – erityisesti niihin, jotka elävät ihmisen armoilla. Muurimaa ja Kerola ovat eläinoikeusaktivisteina jo pitkään kuvanneet tuotantoeläinten tilaa Suomessa.