Kukka Rannan seitsemän vuotta kestänyt tutkimus Euroopassa, Länsi-Afrikassa, Arktisella merellä, Kaakkois-Aasiassa ja Suomessa on tarina ihmisistä suurten muutosten edessä.
Keväällä 2010 Ranta havahtui paperittomien siirtolaisten määrään Barcelonassa. Hän alkoi kuvata ja haastatella katumyyjiä, joista moni kertoi aiemmin työskennelleensä kalastajana Länsi-Afrikassa. He olivat paenneet köyhyyttä Eurooppaan kalakantojen romahdettua eurooppalaisten ja aasialaisten pyyntialusten harjoittaman liikakalastuksen ja laittoman kalastuksen seurauksena.
Parhaimmat arvokalat päätyvät maailman suurimmille kalamarkkinoille Eurooppaan ja Aasiaan. Yli 70 prosenttia EU:n alueella kulutetusta kalasta on tuotu muualta. Arvioiden mukaan tuontikalasta puolet on pyydetty laittomasti. Pahimmillaan kalan pyyntiin ja tuotantoon kytkeytyy orjatyövoimaa, kuten Thaimaassa.
Kalakantojen heikkeneminen merkitsee jo nyt ruokaturvakriisiä miljoonille maailman ihmisille. Monissa nopean väestönkasvun maissa kala on tärkein eläinproteiinin lähde. Kalastus on yksi maailman suurimmista työllistäjistä. Merten luonnonvarojen romahdus kasvattaa työttömyyttä miljoonien osalta ja heikentää alueellista talouskehitystä. Ympäristökriisin synnyttämä massaköyhyys saattaa pakottaa ihmisiä rikollisuuden tai merirosvouksen pariin, tai siirtolaisiksi oman henkensä uhalla.
Kukka Ranta (s. 1982) on tutkiva journalisti, kirjailija ja valokuvaaja.