Logo

Meeri Koutaniemi

Meeri Koutaniemi (s. 1987) on suomalainen valokuvaaja, joka toivoo, että hänen valokuvansa saisivat katsojan reagoimaan. Hän on viime vuosina kuvannut vapautuneita lapsiorjia Nepalissa, tšetšenialaisia turvapaikanhakijoita, meksikolaisia hiv-positiivisia ja ympärileikattuja afrikkalaistyttöjä.

Koutaniemen tavoitteena on vähentää syrjintää, poliittista sortoa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Koutaniemi uskoo, että valokuvien avulla katsoja herkistyy toiselle ihmiselle ja toiselle kulttuurille ja – parhaimmillaan – haluaa myös itse vaikuttaa asioihin.

Koutaniemen valokuvia on palkittu usein. Suomen lehtikuvaajat ry:n järjestämässä Vuoden lehtikuvat -kilpailussa Koutaniemi on ollut voittoisa monissa sarjoissa vuosina 2013 ja 2014. Kuvajournalismin Visa pour l’image -festivaalilla Perpignanissa, Ranskassa Koutaniemi voitti 2014 päivälehtisarjan kuvasarjalla kahden maasai-heimoon kuuluvan tytön ympärileikkauksesta. Koutaniemi on sanonut, että hänen valokuvansa eivät kerro kaikkea: ”Valokuva on kysymys”.


KOlmanteen polveen

PVF 2015
Suomen valokuvataiteen museo