Logo

PVF 2017: Ruoka


Ruoka ei ole vain yksinkertainen perustarvike, jolla nälkä tyydytetään.


Vuoden 2017 Poliittisen valokuvan festivaali esittää kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Ruokateollisuuden ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos ja toisaalta nälkä, siirtolaisuus ja sodat kytkeytyvät yhteen. Ruoan tuotannon ja kulutuksen ilmastovaikutukset ovat maailmanlaajuisesti suunnilleen yhtä suuret kuin asumisen ja liikenteen. Samalla kun suuri osa maailman väestöstä kärsii aliravitsemuksesta, arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskiin.

Ruoan äärellä pohdimme myös yksilön vapautta suhteessa yhteiskuntaan. Voimmeko vaikuttaa omilla valinnoillamme vai onko päätökset tehty jo ennen kuin meille tarjotaan mahdollisuutta valita? Ruoka-aineiden tuottamiseen liittyvien rakenteiden ja vaikutusten jäljittäminen on usein miltei mahdoton tehtävä. Taistelu tiedosta, sen hallinnasta ja levityksestä on aikamme suuria kysymyksiä. Eettiset kysymykset ruoasta toimivat linkkeinä yksilön valintojen ja maailmanpoliittisten rakenteiden välillä. Ruoan nimissä tehdään valintoja siitä, miten planeetallamme saa elää ja kenen elämä on arvokkaampi kuin toisen.

Ruoan tarjoaminen on kuitenkin myös osoitus huolenpidosta, vieraanvaraisuudesta ja rakkaudesta. Suupala on poliittinen teko.


Valokuvaajat

Asunción Molinos Gordo, Filippo Zambon, Freya Najade, Henk Wildschut, Jo-Anne McArthur, Jošt Franko, Kukka Ranta, Laura Cuch, Pablo Ernesto Piovano, Paula Humberg, Tim Franco, to kosie, Yann Mingard, Animalia, Greenpeace, Oikeutta eläimille, ruokateemaisten YouTube-videoiden sarja (koonnut Jaakko Keso +  työryhmä)

Kouluyhteistyö: Helsingin kuvataidelukio


Näyttelyt

Suomen valokuvataiteen museo: Ruoka 
Stoa kulttuurikeskus: Spriritual Flavours & Non-Egyptian Restaurant
Virka-galleria: Ruokahävikki 


Poimintoja festivaaliohjelmasta 

- Post-Food -avajaisseminaari. Mukana Ruoka-näyttelyn valokuvaajat
- Elokuvaillat kulttuurikeskus Stoassa: Cowspiracy, Just Eat It, Säilöttyjä Unelmia
- Musiikkiesitys: Enne Purovaara: Näyttelyääniä / Sounds at an Exhibition
- Voiko taiteella vaikuttaa? -keskusteluilta, mukana Jo-Anne McArthur, Filippo Zambon ja Kukka Ranta, Kristo Muurimaa sekä Veikka Lahtinen.
- Valokuvaajien puheenvuorot, Ruoka-näyttelyn valokuvaajat esittelivät työtään kevään aikana.
- Lukudraamaesitys: Nälänhätä. Näytelmä Marie Kajava, ohjaus Henri Tuulasjärvi, esiintyjät Joanna Haartti, Laura Halonen, Ella Lahdenmäki, Joonas Snellman
- Ruokakulttuurin muutos – Miten se tapahtuu? -keskusteluilta. Keskustelemassa Helena Kahiluoto, Mai Kivelä, Kimmo Tiilikainen, Markus Vinnari, Marcus Walsh


︎ Lataa PVF-lehti 2017 PDF-tiedostona