Logo
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education
Taustakuva:© Francesca Todde / Contrasto from the series A Sensitive Education

Rorhof: The Pigeon Photographer, 2018

The Pigeon Photographer  [Valokuvaajakyyhkynen] on teoskokonaisuus, joka tarkastelee ilmakuvien kehitystä 1900-luvun alun Saksassa Julius Neubronnerin ja hänen kyyhkystensä kautta. Apteekkarin poika Julius Neubronner kehitti automaattikameran, joka kiinnitettiin lääkkeitä kuljettavan kyyhkysen kaulaan. Itsenäisesti kuvia ottava kamera kuvasi maankamaran näkymiä samalla kun kyyhkynen kuljetti lääkkeitä. Neubronner patentoi keksintönsä vuonna 1908 ja se  toi hänelle monia kunnianosoituksia. Keksintö levisi myös nopeasti armeijan käyttöön sekä osaksi valvontateknologiaa.

Rorhof-kollektiivi on koonnut Julius Neubronnerin kyyhkyskameroiden tuottamasta valokuva-aineistosta huikaisevan näkymän maailmaan, jota katsotaan kyyhkysten näkökulmasta. Teos tarjoaa katsojille valokuvia, joiden kuvaajana ei ole ihminen vaan Neubronnerin kyyhkyset. Automaattikameran kantajina kyyhkysistä on tullut omalaatuisia maailman tarkkailijoita. Neubronnerin valokuvissa kamera ei ole ihmisen etuoikeus; sen asema ihmiskeskeisenä maailmankuvaajana on muuttunut, kun kone ja lintu valikoivat meille sen mitä voimme nähdä ja mitä emme.

The Pigeon Photographer -teos on julkaistu alunperin kirjana (toimittaneet Nicolò Degiorgis ja Audrey Solomon).

Rorhof (Italia, Bozeni) on osuuskunta, joka työskentelee julkaisujen, näyttelyiden, työpajojen, residenssitoiminnan ja kuratoinnin parissa. Osuuskunnan muodostavat Nicolò Degiorgis, Michele Degiorgis, Allegra Baggio Corradi ja Federica Di Giovanni. Entisellä viinitilalla toimiva Rorhof keskittyy solidaarisuuteen ja kestävyyteen. Saman katon alla toimii kustantamo, galleriatila ja kirjasto.