Logo

Tatiana Vinogradova: Days of Melancholy

Tatiana Vinogradovan muotokuvasarja Days of Melancholy kertoo seksuaalivähemmistöjen elämästä Venäjällä. Se on kuvallinen kertomus melankoliasta, yksinäisyydestä ja epävarmasta tulevaisuudesta.

Venäjällä suvaitsemattomuus seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan on kasvanut voimakkaasti. Vuonna 2013 venäläisistä 74% oli sitä mieltä, että homoutta ei tulisi hyväksyä yhteiskunnassa. 16% kannatti homoseksuaalien eristämistä yhteiskunnasta, 22 % mielestä heidät pitäisi pakottaa hoitoon ja 5% mielestä homoseksuaalit olisi “likvidoitava”. Kesäkuussa 2013 Venäjän parlamentti hyväksyi homopropaganda-lain, jonka mukaan homoseksuaalisuutta ei saa näyttää alaikäisille. Lain mukaan gay pride -tapahtumien järjestäminen, seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustaminen tai homo- ja heterosuhteiden tasavertaisuudesta puhuminen on laitonta.

Tämä on ajanut LGBT-yhteisöt maan alle ja varjoon. Venäjällä vain 1% seksuaalivähemmistöön kuuluvista uskaltaa elää avoimesti. Sen takia työni sävy on tumma ja melankolinen. Visuaalinen konsepti heijastaa venäläistä todellisuutta, jossa homous ei ole sateenkaaren värittämää elämää. Maassamme sateenkaaren sävyt ovat hyvin sameat.

Halusin ottaa runollisia, intiimejä muotokuvia ilmentääkseni henkilöiden sisäistä kauneutta. Tunnustakaamme hetken ajan toistemme kauneus sen sijaan, että hyökkäisimme erilaisuuksiamme vastaan.


KOLMANTEEN POLVEEN

PVF 2015
Suomen valokuvataiteen museo