Logo

X: Afghan Women

X on afganistanilainen valokuvaaja, joka syntyi Kandaharissa ja muutti kuuden vuoden iässä Kabuliin. Talebanin noustua valtaan 1996 Afganistanin naisten koulutus kiellettiin, mutta teini-ikäinen X jatkoi maan alla koulunkäyntiä 300 muun tytön kanssa Kolmetoistavuotiaana X pahoinpideltiin kadulla, koska hän ei käyttänyt burkhaa. Vuonna 2004 X tuli ensimmäinen afganistanilainen naispuolinen valokuvajournalisti, joka työskenteli kansainväliselle kuvatoimistolle Agence-France Presselle (AFP).

X on valokuvannut afganistanilaisia naisia: ”Aihe on minulle tärkeä, koska olen itse nainen.” Sukupuoli myös mahdollistaa pääsyn naisyhteisöjen sisälle ja osaksi naisten arkielämää. ”Haluan näyttää laajemman kuvan afgaaninaisten elämästä, en ainoastaan sitä, että meillä on ongelmia”, X kertoo, ”eikä se tarkoita, etteikö meillä olisi paljon ongelmia, mutta haluan näyttää tavallista elämää.”

X valokuvia ovat julkaisseet mm. Sunday Times, ABC-TV, Le Monde 2, Gent magazine, CanWest News, Canadian Geographic, Polka Magazine, Le-temps magazine, New Statement, Guardian, Deutsche-Welle, Save the Children. X kuuluu myös hiljattain perustettuun afganistanilaisten valokuvaajien yhteisöön Afgan Photography Networkiin, joka haluaa näyttää Afganistania afganistanilaisten valokuvaajien kuvaamana.


KOLMANTEEN POLVEEN

PVF 2015
Suomen valokuvataiteen museo