Logo

Yann Mingard: Deposit / Talletus

Yann Mingardin teoskokonaisuus Deposit (2014) kuvaa yrityksiä tallentaa planeettamme eläin- ja kasvikunnan geeniperimää.

Elämme parhaillaan geologista aikakautta, jota kutsutaan antroposeeniseksi. Sana kuvaa sitä, että aikakautenamme ihmisen toiminta on jättänyt havaittavan ja pysyvän jäljen luontoon. Ekologiset katastrofit ja lajien joukkosukupuutot ovat aiheellisesti saaneet aikaan pelon biologisen maailmanperinnön ikiaikaisesta menettämisestä. Ympäri maailmaa on rakennettu hämäriä holveja, joissa säilytetään valtavia määriä siemeniä, DNA:ta ja tietoa, joilla menetetyn paratiisin voi tarpeen tullen rakentaa uudestaan.

Esimerkiksi Huippuvuorten siemenholvissa on tarkoitus säilöä jokaisen ihmiskunnan tunteman viljelyskasvin siemeniä. Tämän kaltaiset kokoelmat voivat tulla avuksi eri viljelyslajeja – kuten banaaneja – kohtaavissa joukkotuhoissa, ja siten tarjota ratkaisuja tulevaisuuden ruokakatastrofeihin.

”Kaiken tämän takana suuret yhtiöt lipovat kieltään, omistamalla siemenpankin voisi tulevaisuudessa tehdä valtavat voitot”, kertoo Mingard. Eläimiltä kerättyjä siemennäytteitä säilötään ja käytetään puolestaan keinosiemennyksessä. Niiden ansiosta karjalle voidaan määrittää toivotut rotuhygieeniset ominaisuudet.

Yann Mingard (s.1973) on sveitsiläinen valokuvataiteilija.


︎ Yann Mingardin


RUOKA

PVF 2017
Suomen valokuvataiteen museo