Logo

2016

Vuosi vaaleista – missä mennään Suomi?

#Valokuva-aktivismi

Tiistaina 19.4.2016 oli kulunut tasan vuosi eduskunta­vaaleista, joissa Suomen kansa äänesti valtaan poliittiset päättäjät. Mikä oli Suomen henkinen ja yhteiskunnallinen tila huhti­kuussa 2016? Miten tätä tilannetta voi kuvata?

Poliittisen valokuvan festivaali kutsui joukon valokuvaajia ja taiteilijoita ideoimaan ja toteuttamaan kuvia, jotka heidän mielestään kertoivat Suomen tilasta.

Hanke oli osa Poliittisen valokuvan festivaalia 2016 ja toteutettiin yhteistyössä Häiriköt-päämajan sekä Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Valokuvat olivat esillä 19.4.– 3.5.2016 vaali­juliste­telineissä Helsingin keskustassa.

Mukana valokuvaajat/taiteilijat:
Stefan Bremer
Iiris Heikka
Sara Hornig
Tuomas Linna
Sami Parkkinen
Miikka Pirinen
Perttu Saksa
Sanni Seppo
Adolfo Vera
Häiriköt-päämaja ( Jani Leinonen, Jari Tamminen ja Harro Koskinen)
Tärähtäneet Ämmät (Katriina Haikala ja Vilma Metteri)


Taskualbumit-hanke

#Valokuvatarina

Suomen valokuvataiteen museo toteutti keväällä 2016 yhteistyössä Helsingin yliopiston museologian oppiaineen ja Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa hankkeen, jossa tallennettiin hiljattain Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden valokuvia, sekä kuviin liittyviä muistoja ja tarinoita.

Yhteensä 41 valokuvaa liitettiin museon kokoelmaan.Kuvien lahjoittajia pyydettiin valitsemaan matkapuhelimiltaan 5–10 heille itselle tärkeintä valokuvaa. Usein kuvista muodostui tarina, joka kertoi kotimaasta, vaikeasta pakomatkasta Euroopan halki ja Suomeen liittyvistä toiveista ja unelmista. Valokuvat kertovat vastaanottokeskuksissa turvapaikkapäätöstä odottavien ihmisten historiasta ja uudesta arjesta Suomessa. Kuvien luovutustilanteissa tehdyistä haastatteluista kertyi noin kymmenen tuntia materiaalia.

Hankkeessa työskennellyt irakilainen Ahmed Alalousi leikkasi materiaalista videokoosteen, jolla lahjoittajat kertovat heille tärkeistä kuvista. Alalousi on itsekin Suomeen syksyllä 2015 saapunut turvapaikanhakija, ja hän toimi hankkeessa tulkkina, valokuvaajana ja asiantuntijana. Taskualbumit oli esillä Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa osana Poliittisen valokuvan festivaalia 3.2.-9.4.2017.


KODITON UNI

#Ääni-installaatio kehtolauluista Suomen valokuvataiteen museossa 15.3.-24.3.2016


Lauluista rakentui soiva tila, jossa erottui eri alueiden laulujen ominaispiirteitä, mutta myös yleismaailmallinen tarve tarjota lapselle turvaa nukahtamisen hetkellä.

Äänitaiteilija Alejandro Olarte rakensi teosta varten kaiutinköynnöksen, “Soivan nauhan”, jonka lukuisista pienistä kaiuttimista kuului kustakin vain yksi ihmisääni. Tilassa liikkuva vierailijan oli mahdollista painaa korvansa kiinni pieniin kaiuttimiin, jolloin yksittäiset laulut erottuivat äänien massasta.

Työryhmä:
Alejandro Olarte, Outi Korhonen ja 14 erikielistä laulajaa

Kehtolaulujen laulajat ja kielet
suluissa maa tai alue, jossa laulaja on oppinut kielen
Annette Kiener: SAKSA (Saksa)
Emma Raunio: SUOMENRUOTSI, ENGLANTI (Suomi)
Erick Dæhlin: NORJA (Norja)
Grisell Macdonel: NAHUATL (Meksiko)
Liza Umarova: TSETSEENI (Tsetsenia / Venäjä)
Manuel Lopez: ESPANJA (Espanja)
Mari Kalkun: VÕRU (Etelä-Viro)
Marouf Majidi: PERSIA (Iran)
Menard Mponda: SWAHILI (Tansania)
Mirjami Ylinen: SUOMI (Suomi)
Natalia Castrillón: ESPANJA (Kolumbia)
Olesya Skorbilina: VENÄJÄ (Venäjä)
Riham Isaac: ARABIA (Palestiina)
Ruben Gonzalez: ESPANJA (Argentiina)
Satu Ekman: SUOMI (Suomi)
Taika Ilola: SUOMI JA KARJALA (Suomi)
Tristana Ferreyra: ESPANJA ja GUARANÌ (Argentina)
Valisa Krairiksh: THAI (Thaimaa)