Valokuva-aktivismi

2016

Vuosi vaaleista – missä mennään Suomi?

Tiistaina 19.4.2016 oli kulunut tasan vuosi eduskunta­vaaleista, joissa Suomen kansa äänesti valtaan poliittiset päättäjät. Mikä oli Suomen henkinen ja yhteiskunnallinen tila huhti­kuussa 2016? Miten tätä tilannetta voi kuvata?

Poliittisen valokuvan festivaali kutsui joukon valokuvaajia ja taiteilijoita ideoimaan ja toteuttamaan kuvia, jotka heidän mielestään kertoivat Suomen tilasta.

Hanke oli osa Poliittisen valokuvan festivaalia 2016 ja toteutettiin yhteistyössä Häiriköt-päämajan sekä Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Valokuvat olivat esillä 19.4.– 3.5.2016 vaali­juliste­telineissä Helsingin keskustassa.


Mukana valokuvaajat/taiteilijat:
Stefan Bremer, Iiris Heikka, Sara Hornig, Tuomas Linna, Sami Parkkinen, Miikka Pirinen, Perttu Saksa, Sanni Seppo, Adolfo Vera.
Häiriköt-päämaja (Jani Leinonen, Jari Tamminen ja Harro Koskinen)
Tärähtäneet Ämmät (Katriina Haikala ja Vilma Metteri)


Poikkitaiteelliset projektit

2017

Nälänhätä-lukudraamaesitys

Nälänhätä on haastattelunäytelmä, joka tarkastelee nälkää. Nälkä kärsimyksen muotona koskettaa ihmisiä kaikkialla maailmassa. Näytelmässä nälästä puhuvat muun muassa lintubiologi, ex-anorektikko, valokuvaaja ja pakolainen. Nälkää on monenlaista. Lukudraamaesitys kietoutuu yrityksiksi katsoa ja nähdä hädän erilaisia muotoja.

Näytelmä: Marie Kajava
Ohjaus: Henri Tuulasjärvi
Esiintyjät: Joanna Haartti, Laura Halonen, Ella Lahdenmäki, Joonas Snellman


NäyttelyääniÄ

Enne Purovaaran soolokonsertti sai ensiesityksensä Poliittisen valokuvan festivaalilla. Purovaaran edelliset soolokonsertit Kevätillan liturgia (2016) ja Lohtulaulu (2015) tutkivat ruman ja kauniin äänen rajapintoja. Näyttelyääniä-teoksessa keskiöön nousevat äänenvärit, resonanssi ja toisteiset rytmit. Huhtikuussa 2017 konsertti esitetään myös Tallinnan taidemuseo KUMUssa.

Kontrabasisti Enne Purovaaran luomat äänimaisemat kutsuvat katsomaan syvemmälle näyttelyn teoksiin.

Näyttelyääniä on soiva matka valokuvaan. Konsertissa kontrabasso ja ihmisääni muodostavat yksinkertaisen, kudosmaisen äänimaton, johon kietoutuneena näyttelytilaa ja -teoksia voi tarkastella uusin silmin ja korvin. Minimalistinen, äänimaisemanomainen Näyttelyääniä syntyy hetki hetkeltä näyttelyn teosten innoittamana: konsertin kuusi osaa peilaavat ja heijastelevat näyttelyn yksittäisiä teoksia, näyttelytilaa ja sen äänimaailmaa.

Enne Purovaara (s. 1989) on vantaalainen multi-instrumentalisti, säveltäjä, sovittaja ja pedagogi. Purovaaran muita projekteja ovat instrumentaalikvintetti Hohka, olohuonefolkyhtye Lovisan keinu, duo kanteleensoittaja, laulaja Sanni Virran kanssa sekä evankelisluterilaisen kirkon virsikirjaa tutkiva videoblogi Virsi päivässä.
2016


Koditon uni

Ääni-installaatio kehtolauluista Suomen valokuvataiteen museossa 15.3.-24.3.2016

Lauluista rakentui soiva tila, jossa erottui eri alueiden laulujen ominaispiirteitä, mutta myös yleismaailmallinen tarve tarjota lapselle turvaa nukahtamisen hetkellä.

Äänitaiteilija Alejandro Olarte rakensi teosta varten kaiutinköynnöksen, “Soivan nauhan”, jonka lukuisista pienistä kaiuttimista kuului kustakin vain yksi ihmisääni. Tilassa liikkuva vierailijan oli mahdollista painaa korvansa kiinni pieniin kaiuttimiin, jolloin yksittäiset laulut erottuivat äänien massasta.

Työryhmä: Alejandro Olarte, Outi Korhonen ja 14 erikielistä laulajaa


Kehtolaulujen laulajat ja kielet

suluissa maa tai alue, jossa laulaja on oppinut kielen
Annette Kiener: SAKSA (Saksa) Emma Raunio: SUOMENRUOTSI, ENGLANTI (Suomi) Erick Dæhlin: NORJA (Norja) Grisell Macdonel: NAHUATL (Meksiko) Liza Umarova: TSETSEENI (Tsetsenia / Venäjä) Manuel Lopez: ESPANJA (Espanja) Mari Kalkun: VÕRU (Etelä-Viro) Marouf Majidi: PERSIA (Iran) Menard Mponda: SWAHILI (Tansania) Mirjami Ylinen: SUOMI (Suomi) Natalia Castrillón: ESPANJA (Kolumbia) Olesya Skorbilina: VENÄJÄ (Venäjä) Riham Isaac: ARABIA (Palestiina) Ruben Gonzalez: ESPANJA (Argentiina) Satu Ekman: SUOMI (Suomi) Taika Ilola: SUOMI JA KARJALA (Suomi) Tristana Ferreyra: ESPANJA ja GUARANÌ (Argentina) Valisa Krairiksh: THAI (Thaimaa)


2014

VALOKUVAKONSERTTI

Valokuvakonsertti elokuvateatteri Andorrassa marraskuussa 2014. Teos koostui Pekka Turusen valokuvista ja Ismo Alangon elävästä musiikista.Työpajat

2015

Taidetyöpaja Kemiönsaaren naisille

Kahdeksan kemiönsaarelaista naista aloitti huhtikuussa työskentelyn Marjo Levlinin vetämässä taidetyöpajassa, jossa etsittiin taiteellisia keinoja tulkita paikan merkitystä ja siihen kytkeytyviä omia henkilökohtaisia tarinoita.


Valokuvilla hiljaisuutta vastaan -työpaja

Olof Palme -koulu sahrawien pakolaisleirillä Algeriassa on ammattikoulu nuorille naisille. Hiekan tunkeutuessa luokkahuoneen jokaiseen sopukkaan ja sähkökatkosten pysäyttäessä työt tuon tuostakin, on opiskelijoiden kärsivällisyys koetuksella. Mutta halu oppia ja luoda on hykerryttävän suuri. PVF:n työpajassa opeteltiin valokuvailmaisun perusteita ja toteutettiin myös Olof Palme koulusta kertova lyhyt dokumenttielokuva.


2014

Parantola-työpaja

Vanajan vankilassa toteutettiin syksyllä 2014 valokuvatyöpaja, jonka lopputuloksena syntyi elokuva nimeltä Parantola.
Muu toiminta

Käynnissä olevat hankkeet

Ekofoto

Poliittisen valokuvan festivaali käynnisti vuoden 2015 alussa Ekofoto-hankkeen, joka tutkii mahdollisuuksia tuottaa ja esittää valokuvia aiempaa ekologisemmin. Vuoden aikana tehtiin tutkimus eri pohjustusmateriaalien ja tulostuspapereiden ympäristövaikutuksista ja hiilijalanjäljestä sekä avattiin keskustelukanava Facebookiin, jonka tarkoituksena on tuoda esille ideoita ja pohdintaa aiheen ympärillä. Tutkimustyötä Ekofoto-hankkeen parissa jatketaan edelleen. Festivaali on halunnut olla itse konkreettisena esimerkkinä mahdollisimman ympäristöystävällisestä tavasta toteuttaa valokuvanäyttelyitä. Festivaali huomioi taideteosten kuljetustapojen hiilijalanjäljet. Myös näyttelyissä teosten pohjustuksessa on kokeiltu ekologisempia materiaaleja ja teokset ovat olleet esillä ilman pohjustusta.

Lue lisää PVF:n ajatuksia valokuvataiteen ekologisuuden puolesta Koneen Säätiön blogista. 
Liity Ekofoton Facebook-ryhmään ja osallistu hankkeeseen!

︎ Lataa Paula Humbergin Ekofoto -raportti PDF-tiedostona

2016

Taskualbumit-hanke

Suomen valokuvataiteen museo toteutti keväällä 2016 yhteistyössä Helsingin yliopiston museologian oppiaineen ja Poliittisen valokuvan festivaalin kanssa hankkeen, jossa tallennettiin hiljattain Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden valokuvia, sekä kuviin liittyviä muistoja ja tarinoita.

Yhteensä 41 valokuvaa liitettiin museon kokoelmaan.Kuvien lahjoittajia pyydettiin valitsemaan matkapuhelimiltaan 5–10 heille itselle tärkeintä valokuvaa. Usein kuvista muodostui tarina, joka kertoi kotimaasta, vaikeasta pakomatkasta Euroopan halki ja Suomeen liittyvistä toiveista ja unelmista. Valokuvat kertovat vastaanottokeskuksissa turvapaikkapäätöstä odottavien ihmisten historiasta ja uudesta arjesta Suomessa. Kuvien luovutustilanteissa tehdyistä haastatteluista kertyi noin kymmenen tuntia materiaalia.

Hankkeessa työskennellyt irakilainen Ahmed Alalousi leikkasi materiaalista videokoosteen, jolla lahjoittajat kertovat heille tärkeistä kuvista. Alalousi on itsekin Suomeen syksyllä 2015 saapunut turvapaikanhakija, ja hän toimi hankkeessa tulkkina, valokuvaajana ja asiantuntijana. Taskualbumit oli esillä Suomen valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa osana Poliittisen valokuvan festivaalia 3.2.-9.4.2017